lördag 30 juni 2012

Halldór Laxness - På tunet därhemma

Det är extra trevligt att läsa när det går att kombinera tre läsutmaningar i en enda bok. Hur? Voila!
1. Lyrans klassikerutmaning
2. Läsa nordiskt inför bokmässan
3. Läsa nobelpristagare

Jag har tidigare endast läst en, inte så värst representativ, novell av Halldór Laxness innan jag gav mig på På tunet därhemma. Det är en självbiografi om författarens barndomsår. I början är det en väldig uppräkning av namn på grannar, på släktingar och på anställd och det är svårt att hänga med i Laxness svängar. Ju äldre han själv blir, ju intressantare blir boken och när han skriver om de olika influenserna på hans eget läsande och senare författarskap kan jag knappt lägga ner boken. Det hela gav mersmak och snart hoppas jag kunna ge mig på tegelstenen Salka Valka också.

fredag 29 juni 2012

Bokbloggsjerka 29 juni - 2 juli

Veckan jerka är en kort men ack så viktig fråga.

Vad läser du just nu?

Just för tillfället har faktiskt "bara" fyra böcker på gång.
1. Nicole Krauss - Det stora huset. Snurrar i bilen för tillfället.
2. The Book Thief - Markus Zusak. Precis uppladdat i MP3-spelaren.
3. Ann Granger - Say it with poison. Present från en snäll dam i Skottland.
4. Sabrina Janesch - Kattbergen. Efterlängtat recensionsex från Thorén & Lindskog.

Skottland på mitt sätt, del 1

Många års längtan för att besöka Skottland är nu äntligen till ända. Jag lyckades locka med maken till de brittiska öarna och övertala honom att det där med vänstertrafik inte är så farligt utan att vi gott kunde hyra bil. Efter en vecka är han också duktig att köra på andra sidan. Vi bilade. Första stoppet var Pitlochry, midsommar firade vi vid Loch Ness, vidare till Högländerna och Isle of Skye, nationalparkerna Ben Nevis och Loch Lomond för att avsluta i Stirling. Fullpumpade med skotsk frukost och andra intryck bjuder jag på en första bildkavalkad.
Skotsk frukost med lite variation. Det gick att få blodpudding,
bakad forell, rösti eller våffla ibland som omväxling.


Behändigt med inmurad postlåda.

Ingen skottlandsresa utan whisky.

En och annan gammal röd telefonkiosk finns kvar, men
vem tror de ska ringa från denna öde plats?


Härligt att lyssna på, i alla fall i 3-4 låtar.
Lite käckt med att låta stolarna få egna kiltar.

torsdag 28 juni 2012

Boktips till sockenbladet - juninumret

Vårt kära sockenblad har fått ny redaktion, ny layout och genomgår för tillfället en ganska radikal förändring, dock är jag glad att rapportera att de vill ha kvar mina boktips, Maries boktrippel. Dessutom har jag inviterats att bli med i kulturredaktionen vilket jag stolt tackat jag. Återstår att se vad det kommer att innebära. Min senaste boktrippel handlade om barndomsskildringar och dessa tre har jag skrivit om.


Skynda att älska – Alex Schulmann
Jag minns att jag sett något reportage om kändisfamiljen Schulman på 1970-talet när de tre sönerna var små men inte reflekterat så mycket över det då. Att Alex Schulman som vuxen är en ganska kaxig typ och ibland rent av otrevlig när han framträder i media, men inte värre än att det har gått att undvika honom. Jag brukar göra så med folk jag inte tycker om, enklast att inte bli uppretad i onödan. När jag lyssnade på Alex Schulmans sommarprogram förra året blev jag tvungen att göra en ganska rask omvärdering av honom. Efter att ha läst boken Skynda att älska är jag omvänd kan jag säga. Ett vackrare skrivet porträtt av en far får man leta efter. Alex skyggar inte för att berätta om dåliga sidor hos pappan men det är de ljusa minnena som dominerar, de flesta av förlagda till sommarstället i Värmland.  

Efter pappa Allan Schulmans död nekar Alex att sörja, det är en sorgeprocess som kom av sig.  Det går fem år innan han besöker torpet med alla sommarminnen igen efter pappans död. När han så börjar gå i terapi tar han tag i känslorna kring pappans död och börjar äntligen sörja. Boken är skriven på ett milt och lågmält sätt som jag i första hand inte förknippar med Alex Schulman men det är roligt att se att han har flera strängar på sin lyra. Han beskriver sin pappas åldrande, hans pillertrillande och dödsångest på ett fint sätt och tårarna rullade över mina kinder när jag läste slutet av boken.

Jonas Hassen Khemiri – Montecore – en unik tiger
Vissa böcker träffar en rakt in i själen, eller kanske rakt i maggropen så man nästan tappar andan. Montecore - En unik tiger av Jonas Hassen Khemiri, är just en sådan bok. 
Huvudpersonen i boken råkar heta Jonas Hassen Khemiri, som råkar vara författare och växer upp i Stockholm som son till en svensk mor och en tunisisk far. Här någonstans i gränslandet slutar sanningen och fantasin tar över. Det blir en slags fiktion som har drag av självbiografi men ändå är fjärran från sanningen. Huvudpersonen Jonas får ett mejl från Kadir, en gammal vän till Jonas far. Kadir föreslår att de tillsammans ska skriva en bok om Jonas far och sedan får läsaren ta del av Jonas fars berättelse, växelvis berättad av Kadir och växelvis av Jonas. Ju längre historien löper desto mer divergerar deras två versioner. Författaren Jonas Hassen Khemiri säger själv att han skrev boken för att visa hur svårt det är att säga sanningen om något alls. 

Visst är innehållet i boken intressant och bra med starka karaktärer jag verkligen vill krypa under huden på men det är språket som främst gör att jag tappar andan. Jag har haft förmånen att lyssna på en lysande uppläsning av Rikard Wolff och Hamid Khemiri. De har inlevelse och gör det säregna språket Jonas Hassen Khemiri verkligen rättvisa. Det är inte alls säkert att jag hade haft samma läsupplevelse om jag läst boken för egen maskin.

En spricka i kristallen – Cecilia von Krusenstjerna
När jag såg i tidningen att Cecilia von Krusenstjerna fyllde 50 för några veckor sedan tänkte jag att nu är det banne mig dags att läsa hennes debutbok En spricka i kristallen. Den här boken har självbiografiska drag och författarinnans alter ego heter Suss. Hon var den udda, den känsliga, den som ingen förstod sig på i den framgångsrika familjen Gyllenhammar. Allting kretsade kring pappa som var Volvochef och mamma var först och främst hustru innan hon var mor.  

Huvudpersonen Suss får en svår resa genom barn- och ungdom och in i vuxenlivet. Hon passar inte in i familjen där fasaden är allt. Hon mobbas i skolan, kommer på glid som tonåring, hoppar av en amerikansk utbildning som vem som helst skulle avundats henne och "räddas" av en ung man från ett liv som deprimerad och arbetslös bulimiker. Äktenskapet blir inte långvarigt, mannen är otrogen och föraktar Suss familj och hennes mjäkiga inställning till dem, ännu ett misslyckande alltså. 

Författaren har skrivit en naken och avskalad skildring där hon lämnar ut både Suss och hennes mamma ganska skoningslöst. Hon har ett realistiskt sätt att skriva utan känsloyttringar, en stil som jag tycker mycket om. Jag såg TV-serien baserad på boken för några år sedan, alltså ett fall där jag sett filmen innan jag läste boken och det vann de båda på. 

onsdag 20 juni 2012

Bokbloggslov

Nu är det dags för en försmak av semestern. Bloggen tar ledigt en vecka medan maken och jag är i Skottland och njuter. Regnställ, vandrarkängor samt whisky- och slottsguide är packat.
Reslektyr blir Helen Simonsons Major Pettigrews sista chans. Med mig hem hoppas jag på en och annan modern skotsk författare.

måndag 18 juni 2012

Irène Némirovsky - Affären Kurilov

Den sista bok som jag läst i raden av Irène Némirovsky som blivit översatta till svenska är Affären Kurilov. Jag har blivit smått fascinerad av denna

Händelserna utspelar sig kring 1905 i Ryssland vid tiden för vad några kallar den första ryska revolutionen. En ung revolutionär skickas under cover från Schweiz till Ryssland för att i revolutionens tjänst likvidera en en minister i tsarens regering. Han tar tjänst som livläkare hos minister Kurilov och vi får följa Kurilovs försämrade hälsa och när han av tsaren tvingas välja mellan sin fru och sin tsar.

Liksom de andra av böckerna av Nemirovsky som jag har läst lägger författarinnan inte någon större vikt vid miljöerna utan det är människorna och de våldsamma passioner som de kan drivas av som står i centrum. Hon är helt enkelt mera intresserad av vad som rör sig inuti en människa en utanverket.

söndag 17 juni 2012

Välkommen till bokbloggträff i Växjö

Söndagen 19 augusti planerar vi en bokbloggträff i Växjö. Är du intresserad av att vara med kontakta någon av oss bloggare:

Fru E
Böcker
Ylvas läsdagbok
Mimmimarie

Vi träffades redan förra året och här kan du läsa reportage från den träffen.

lördag 16 juni 2012

Bokbloggsjerka 15-18 juni

Annikas bokbloggsjerka den här veckan lyder som följer:

Läser du helst svenska böcker (eller böcker i svensk översättning) eller läser du gärna böcker på andra språk. Vilka i så fall?

1. Engelska: Det blir mest litteratur på svenska hos mig men jag är inte främmande för att läsa på andra språk. Engelska har aldrig varit några problem men jag har glidit ifrån den engelskspråkiga sfären på senare år, vi får se om semesterresan nästa vecka kan råda bot på det.

2. Tyska: Jag försöker också hålla igång min tyska genom att ständigt ha en tyskspråkig bok på gång. Det blir dessvärre en helt annan läsrytm eftersom jag behöver ha lexikon jämte mig och slå i för att inte förlora för många ord, men det är det värt.

3. Danska: I början av året läste jag några böcker på danska, främst för att de inte gick att få tag på på svenska, och det gick bättre än jag vågat hoppas. Knepet var att mumla för mig själv, läsa lite halvhögt på någon slags hemmagjord danska.

4. Norska: Jag skulle tro att det kan fungera med norska på samma sätt som med danska, men det har jag alltså inte provat ännu.

fredag 15 juni 2012

Bokhyllerunda - R

I bokstavsresan runt min bokhylla i jakt på personer, levande, döda eller fiktiva har jag kommit fram till R. Detta får blir Röde Orms bokstav och boken av Frans G Bengtsson som han figurerar i. Ett vikingaäventyr av sällan skådat slag. Min bok är ett arv efter morfars halvbror som fick den på sin 50-årsdag 1947 Boken är i gott skick. Det är inte troligt att fler än morfars bror och jag har läst den.

torsdag 14 juni 2012

Riikka Pulkkinen - Sanningen

Jag tycker att det har varit svårt att hitta moderna finska författare som tilltalar mig nu när jag har lovat mig själv att läsa finskt inför bokmässan. Därför blev jag glad när jag ramlade över Sanningen av Riikka Pulkkinen. Hon har hyllats i sitt hemland och detta är den första boken översatt till svenska.

Elsa är döende i cancer och kring hennes samlas maken Martti, dottern Eleonoora och dotterdöttrarna Maria och Anna för att stödja och vara vid Elsas sida. Nu utvecklas inte detta sig till att bli en bok som handlar om Elsas sista tid och dödskamp i första hand utan huvudrollen spelar Eeva. Hon var Eleonooras barnflicka en gång i tiden och hade ett förhållande till Martti. Dotterdottern Anna blir helt fascinerad över Eevas historia när hon ramlar över sanningen och finner oväntade paralleller till sitt eget liv. I stora delar av boken får läsaren följa Eevas berättelse under tre år, skriven i jagform.

Riika Pulkkinen har skrivit en vacker bok trots det temat som kan upplevas som frånstötande. Jag dras in i berättelsen om tre generationers kvinnor där det är uppenbart att de älskar varandra och vill varandra väl, vilket utgör en uppfriskande omväxling till så många andra böcker. Kärlek är också stor och stark i berättelsen om Eeva, där man kan misstänka att det var just kärleken som blev hennes undergång.

Jag hoppas att det kommer att översättas fler av Riikka Pulkkinens böcker i framtiden, de förtjänar en större läskrets.

onsdag 13 juni 2012

Vinst med bonus

Ett mycket välkommet paket i posten idag. Det var min vinst från Smutstiteln som kom och paketet innehöll inte bara presentkortet på Bokia utan också ett fint kort från Penguin för att symbolisera tårtan till hennes bloggs 1-årsdag och teblomma därtill.

Tack än en gång Linda!


tisdag 12 juni 2012

Bokhyllerunda - Q

Q är svårt när det ska handla om personer i min hylla. Det får bli Q som queen helt enkelt. En av de mest välskrivna biografier jag läst handlar om Queen Mary och är skriven James Pope-Hennessy. Jag har ytterligare en bok om denna drottning av England, men det är mest ett bilderalbum, en kavalkad över hennes liv.

måndag 11 juni 2012

Jag, en vinnare

Vilken underbart bra start på veckan. Jag har nämligen vunnit ett presentkort på 150 :- i en boklåda hos Smutstiteln. Ett mycket lovvärt grepp att gynna en fysisk butik före nätbutikerna som jag tycker är sympatiskt. Tack Smutstiteln för vinsten. Jag har ett par böcker på min önskelista och nu blir det ännu roligare att shoppa.

Magnus Utvik - Med Stalin som Gud

Med Stalin som Gud, tre tonår i en kommunistisk sekt presenterade Magnus Utvik sig för många som författare, däribland undertecknad. Jag har varken tid eller ro att sitta och titta på TV på morgnarna, men han lär vara en känd soffpotatis där som recenserar böcker. En mycket trevlig och sympatisk sysselsättning kan jag tycka.

Magnus Utvik och jag är ungefär jämngamla, dessutom växte han upp i Värnamo, ett stenkast från där jag kommer ifrån, två obetydliga tillfälligheter men ändå tillräckligt för att göra mig nyfiken. Det Utvik har upplevt och berättar om är så långt ifrån något jag själv varit med om att jag blir fast i lyssnandet.

Magnus Utvik tillhörde under några förvirrade tonår ett kommunistiskt parti - KPS. Detta var hårt toppstyrt parti och med järnkoll på sina medlemmar som ständigt fick brottas med dåligt samvete för att det jobb de gjorde för partiet aldrig var nog eller räckte särskilt långt. Att partiet jämförs med en sekt ligger nära till hands med diktatoriska metoder för att hålla sina medlemmar på mattan.

Det lustiga är att boken har väckt uppståndelse både från höger och vänster politiskt sett. Att Svenska Clartéförbundet inte är helt positiva kanske inte är så svårt att förstå. Andra bloggare som läst och skrivit om boken är Bokläsardagbok och Violen.

söndag 10 juni 2012

Söndagssysselsättning

Idag blir det vedstapling för hela slanten. Förr sas det alltid enligt goda källor att veden skulle vara klyvd innan påsk och under tak innan midsommar. Den var klyvd i god tid i år och nu satsar vi på att ha den under tak också innan midsommar. Det blir en ljudbok i öronen medan jobbet pågår, Suzanne Bröggers Creme Fraiche står på tur.

lördag 9 juni 2012

Glädje och sorg i en drottnings liv

Biografier om kvinnor från svunna tider är något av det roligaste jag vet att läsa. Att skickliga författare kan levandegöra en sedan länge bortgången person genom brev, dagböcker, domböcker, kyrkoböcker och andra källor är helt fantastiskt. Tillgången på material när det gäller en kunglig person är såklart större än för gemene man och när väl en lämplig tidsrymd gått brukar arkiven kunna öppnas och släppa in forskare. Kerstin Nohrenius och Lars Wiklund har gjort ett gott arbete och lagt ner mycket tid på ett ordentligt forskningsarbete i svenska och utländska arkiv för att skildra drottning Josefinas liv i boken Glädje och sorg i en drottnings liv.

Trots det rikhaltiga materialet och de många bilderna verkar författarna ha haft svårt att få ihop en bok om bara Josefina så för säkerhets skull får hennes syskon, föräldrar och farföräldrar också komma med på ett hörn, för att inte tala om brorsbarn, brorsbarnbarn etc. Jag får en känsla av att de har gapat över ett lite för stort stycke och hastat över för många av bifigurerna. Det gör ett lite rörigt intryck dessvärre.

Boken var lätt att ta till sig och jag har lärt mig mycket nytt om drottning Josefina och njutit av läsupplevelse. Tyvärr retar jag mig på författarnas ihärdiga och återkommande hänvisningar till och jämförelse med Viktoria och Daniel. Det är en ganska värdelös tankelek att jämföra personer där inte bara tvåhundra år ligger mellan utan också en helt annat tidsålder och kultur. Om någon roas av dylikt är jag säker på att en intilligent läsare själv kan klara det utan att få det skrivit på näsan titt som tätt. Detta drar ner allmänintrycket på en annars välforskad, välskriven och vackert producerad bok.

 Jag har tidigare läst Eugène, vid Napoleons sida också av Kerstin Nohrenius och imponerades av också av kvaliteten på det verket.

fredag 8 juni 2012

Michelle Magorian - Godnatt mr Tom

Den här barn- eller ungdomsklassikern vill jag minnas att jag har sett på film eller som TV-serie för ett antal år sedan och nu har jag alltså också lyssnat på boken. Det är inte svårt att förstå att Michelle Magorian fick en stor framgång med Godnatt mr Tom och vann flera priser. Jag fann boken fängslande och ibland lite hjärteknipande utan att bli för sliskig.

Historien i korthet handlar om William som i likhet med tusentals andra barn 1939 blev evakuerade från London vid andra världskrigets början. För många barn var det en traumatisk skilsmässa från deras föräldrar och de var tvungna att finna sig tillrätta i helt nya lantliga miljöer. För William var det tvärtom. Han fann sig väl tillrätta hos mr Tom och växte både fysiskt och mentalt när han kom bort från modern som misshandlade honom. Det var lite av en feelgood-roman att följa pojkens utveckling när han äntligen fick chansen att visa vad han dög till.

The Book Pond har också skrivit om Godnatt mr Tom.

torsdag 7 juni 2012

Gårdsvandring på nationaldagen

Redan i vintras fick vi en förfrågan från en av bygdens föreningar om vi ville ställa upp på en gårdsvandring 6 juni. Det skulle innebära att visa gårdsmiljön, berätta om gårdens historia, de renoveringar vi gjort och lite om dagens skogsbruk. Sedan snön smälte bort har vi tillbringat de flesta lediga timmar med att städa, röja och göra snyggt på gården och igår var alltså dagen D. Ett trettiotal personer dök upp och vi hade några trevliga timmar tillsammans.

Som tack för hjälpen fick vi en bok som naturligtvis gladde mitt hjärta. Eftersom detta är en bokblogg måste den såklart också förevisas.

onsdag 6 juni 2012

Jag tävlar hos Smutstiteln

Bloggen Smutstiteln firar 1 år idag på nationaldagen och det firar hon med en utlottning. Jag är med och tävlar.

tisdag 5 juni 2012

Bokhyllerunda - P

P får stå för Peter den Store. En stor man i flera bemärkelser, inte bara fysiskt en jätte på över 2 meter med märkvärdiga kroppskrafter utan också stor för att han väckte Ryssland ur sin gamla slummer och släpade in det i det moderna västerländska samhället. Naturligtvis var han också Karl XII ständige motståndare och nemesis. En mycket osympatisk man som behandlade sin familj, vänner och motståndare på samma tyranniska vis. Den här biografin är skriven av Henry Troyat som är något av en specialist på kungliga porträtt.

måndag 4 juni 2012

Arkan Asaad - Stjärnlösa nätter

Arkan Asaad ger oss ett annat perspektiv på hederskulturen, nämligen det manliga perspektivet. Naturligtvis finns det också pojkar som drabbas och inte bara flickor även om de har fått all publicitet.

I Stjärnlösa nätter berättar Arkan Asaad ur ett delvis självbiografiskt perspektiv om en ung man, uppväxt i Sverige, som vid ett besök i det gamla hemlandet Irak tvingas till äktenskap med en kusin. Det är inget lätt beslut för bokens huvudperson att säga ja men efter en systematisk utfrysning och mobbning av hela sin släkt, med fadern som beslagtagit hans pass och ingen kunskap i arabiska är han fången i sin egen kultur och blir ett av dess offer genom äktenskapet. Detta är bara början på hans mardröm. Nu förväntas han ordna uppehållstillstånd i Sverige åt sin unga fru och samtidigt försörja henne och ge hennes familj presenter.

Arkan Asaad beskriver en kultur med för oss i Sverige ålderdomliga förtecken, där familjens heder är allt och där alla verkligen ska hedra och lyda sin fader. Familjen har starka band och ingen vill verkligen hamna utanför, individen styrs av hot, skam, skuld och våld och båda könen är offer.

Författaren har själv beskrivit att arbetet med att skriva boken har varit hans terapi och själva boken är hans drömfångare. Nu när historien är berättad vill han bara gå vidare med sitt liv. Jag vill säga tack till Bokblomma som också läst Stjärnlösa nätter och gjorde mig nyfiken på den.

söndag 3 juni 2012

Bokbox


Förnöjelsen var stor när jag hittade den här bokboxen för jag har sökt efter något liknande länge. Vår lilla klåfingriga vovve har tuggat sönder alltför många mobiltelefoner, fjärrkontroller och pennor men nu kan vi stoppa undan dem på ett betryggande sätt.

lördag 2 juni 2012

Leif G W Persson - Gustavs grabb

Det tog ett tag innan jag kom så långt att jag lyssnade på Leif G W Persson självbiografiska bok Gustavs grabb. Nu har det tagit lång tid innan jag kom till skott att skriva om boken. Till min egen förvåning så gillade jag den - mycket. Han kan verkligen det där med att skriva och det har varit en njutning att lyssna på hur han själv ser på sin barn- och ungdomstid och varför han blev den han blev.

Det är en mycket självutlämnande bok om de dumheter han gjort, den olagliga handel han höll på med i tonåren, åren av missbruk av allehanda slag och diverse skuldkänslor på vägen.

fredag 1 juni 2012

Sophie Creutz och hennes tid, Adelsliv i 1700-talets Finland - Kirsi Vainio-Korhonen

Sophie Creutz och hennes tid av Kirsi Vainio-Korhonen är precis den tid av bok som jag verkligen njuter av att läsa. Ett pussel lagt av bitar som fogats samman till en kvinnas liv, en kvinna som levde för över 200 år sedan.

Sophie Creutz tillhörde en liten privilegierad del av Finlands befolkning, en adelsdam, och genom boken om hennes liv får vi följa hur världshändelser griper in och förändrar tillvaron för henne och hennes familj. Sophie lever 1752-1824 och den mesta delen tillbringar hon i sydöstra Finland, en provins nära Ryssland och hon får på nära håll uppleva två krig där hennes hemtrakter intas av ryssarna och till slut 1809 kommer hela Finland att tillhöra Ryssland. Sophies make Lars Glansenstierna tillhör dessutom Anjalamännen, en grupp adelsmän som gjorde uppror mot Gustav III och tvangs gå i landsflykt för detta. Familjen förlorade också sitt hem som kungen konfiskerade. Medan maken hukade sig utomlands visade Sophie prov på stark handlingskraft och köpte tillbaka deras gård.

Sophie födde tre barn men bara till det första barnets dop uppträdde faderns släkt. Kirsi Vainio-Korhonen drar slutsatsen att Lars inte var far till Sophies två yngre barn. Sant är att hon hade i alla fall ett nära vänskapsförhållande med en annan man, Göran Sprengtporten, men om det gick så långt som till att de var ett älskande par går näppeligen att veta idag.

Pusselbitarna till Sophies liv består av brev, dagboksanteckningar, utdrag ur kyrkböcker och författaren visar prov på stor kunskap om livet på den här tiden vilket gör varje ny sida till en liten upptäcktsresa in i en kvinnas liv, en kvinna som varit död i nästan 200 år. Det tycker jag är oerhört fascinerande.

Bloggen A room of my own har också skrivit om den här boken.