tisdag 31 juli 2012

Hjalmar Söderberg - Den allvarsamma leken

Det är alltid med lite bävan jag sätter mig för att skriva ner mina tankar om ett klassiskt verk där allt redan är sagt och tyckt om av större kännare än jag. Jag är lite förvånad att det har tagit mig såpass lång tid att komma till skott vad gäller Hjalmar Söderbergs roma Den allvarsamma leken. En riktigt klassisk svensk kärleksroman som måste ha ansett djärv när den kom ut för 100 år sedan, men ändå idag har en viss aktualitet även om den inte upprör.

Lydia Stille och Arvid Stjärnblom träffas som unga en sommar, blir kära men när hösten kommer rinner allt ut i sanden. När de åter träffas flera år senare inser de att känslorna finns kvar, lika starka. Båda är gifta på sitt håll och Lydia lämnar raskt sin man medan Arvid fegar och inte berättar för sin fru. Lydia nöjer sig inte bara med Arvids kärlek utan skaffar sig en del andra unga älskare också. Arvid blir förkrossad när han upptäcker detta, han är inte nog för henne. Livskris uppstår och han löser problemet på klassiskt manér, han reser ifrån Lydia och bort från problemet.

Pernilla August planerar att göra film av Den allvarsamma leken med inspelning 2013 och premiär året därpå. Det blir något att se fram emot. I morgon börjar Den allvarsamma leken som radioföljetong på radion och på nätet. Lyssna vettja, här är en länk.



Jag har läst Den allvarsamma leken som en del i Lyras klassikerutmaning denna sommar. Tidigare har jag läst Mrs Dalloway, Bonjour Tristesse och Halldór Laxness bok På tunet därhemma.

söndag 29 juli 2012

Kurslitteratur SÅLD



Säljes litteratur till: 1LI143 Att skriva kritik och kulturjournalistik I, 15 högskolepoäng 


Kurslitteratur Delkurs 1. Kritikens historia och samtida villkor (7,5 hp)  

*Anderberg, Thomas. 2009. Alla är vi kritiker. Atlas. 423 s.
(Ny bok, aldrig läst. Bokus 178:-)
 

*Bastian, Peter. 1996. In i musiken. Om musik och medvetandeBo Ejeby förlag. 180 
(Ny bok, aldrig läst. Bokus 41:-)   

*Luthersson, Peter. 2002. Svensk litterär modernism. En stridsstudieAtlantis. 383 s.
( I mycket gott skick. Begagnad för 60:- på Bokbörsen)

 *Rydén, Per. 1987. Domedagar. Svensk litteraturkritik efter 1880Press & Litteratur.
514 s.
(Slutsåld, svår att få tag på, i gott skick)


Jag säljer alla böcker tillsammans, samtliga i gott skick till nyskick för 250:- + frakt. Hör av dig via mejl till mig om du är intresserad mimmimarie[snabel-a]yahoo.se

lördag 28 juli 2012

Sabrina Janesch - Kattbergen

Det finns många unga, talangfulla tyska författare att botanisera bland och nu har tyskspecialiserade förlaget Thorén & Lindskog hittat ännu en talang som vi i Sverige kan få njuta av tack vare dem. Sabrina Janesch bok Kattbergen kom ut i Tyskland 2010. Där fick boken en rad priser och Sabrina hyllades även som året bästa debut. Jag hoppas den får den uppmärksamhet den förtjänar även i Sverige.
Nele är en ung journalist som bor i Berlin. I samband sin morfars begravning återvänder hon till Polen och börjar därifrån en släktresa i tid och rum morfaderns spår. Han var en av många som flydde från Ukraina i slutet av WW2 och tog över en gård i Polen som i sin tur övergetts av en flyende tysk familj. I sin döde morfars fotspår upptäcker Nele hans liv och hans flykt från Galizien till dagens Polen, samtigt som hon själv tar sig till dagens Ukraina. Neles resa 2010 och morfaderns flykt 1945 vävs skickligt in i varandra.

På ett enkelt sätt och utan för stora åthävor eller onödiga ord levandegör Sabrina Janesch en svunnen tid serverar berättelsen på en litterärt guldkantad tallrik. Författarinnan har en förmåga att få människorna att kliva fram ur historiens glömska. Alltför många livsöden liknande Neles morfar finns att gräva fram ur Europas historiska gömmor.

Sabrina Janesch kommer till bokmässan i höst och ska bl a medverka i ett seminarium kallat Det kollektiva ödets börda tillsammans med bl a Theodor Kallifatides. Det är en programpunkt jag definitivt inte kommer att missa i Göteborg.

En annan bloggare som skrivit om Kattbergen är Violen.

fredag 27 juli 2012

Bokbloggsjerka nr 90

Veckans bokbloggsjerka lyder som följer:

Vilken är den bästa respektive sämsta bok du hittills har läst i år?

Jag har läst en handfull böcker som jag tycker är värda en 5:a och bland dem är det inte lätt att välja en. Däremot de flesta böcker som jag tycker är dålig läser jag helt enkelt inte klart, men här fanns en 2:a som jag kom till slutet på så det valet var givet.

Bäst: Kathryn Stockett - Niceville

Sämst: Ann-Charlotte Alverfors - Stjärneklok

måndag 23 juli 2012

Tematrio om resor

Bloggen och jag må ha semester men det innebär ju inte att ett och annat inlägg tillverkas. Speciellt en av Lyrans tematrios med lockande ämne är svår att låta bli att vara med på.

1. Orhan Pamuks huvuperson gör i Snö en resa reportageresa till hemstaden Kars för att rapportera från det stundande valet men också om varför så många muslimska flickor begår självmord. För huvudpersonen Ka blir det inte bara en geografisk resan utan också en tillbaka till sin barn- och ungdom, en resa för att finna kärleken och inte minst en inre resa. Läs mera här.

2. I Tanja Langers bok Cap Esetrel får vi följa ett antal personer som av olika skäl kommer till sydfrankrike och Cap Estrel för att tillbringa sin sommarferie där. Läs mera här.

3. I Kaffe med musik av Karin Brunk-Holmqvist gör fyra väninnor från en syförening en bussresa till en julmarknad i Tyskland. Läs mera här. 

lördag 21 juli 2012

Semestertider

En mycket efterlängtad semester har börjat. Även bloggen kommer att ta ledigt de närmaste tre veckorna då så mycket annat pockar på uppmärksamhet. Främst är det dock vila och återhämtning som gäller men ett eller annat spontant inlägg kommer det nog att bli, annars ses vi i augusti.

fredag 20 juli 2012

Carolin Philipps - Luise, Die Königin und ihre Geschwister

I över åtta månader har jag haft boken om drottningen Luise och hennes syskon liggande vid sängen. Visst har den varit intressant att ta del av men läsningen har gått långsamt likafullt. Nära 450 fullproppade sidor, på tyska, med liten stil är inte avklarat i en handvändning. Jag läser med tyskt lexikon vid sidan om och då det är minst ett ord per sida att slå upp blir läsningen hackig och ofta tvingas jag läsa om långa stycken för att få sammanhang.

I slutet av 1700-talet föddes i det lilla tyska furstendömet Mecklenburg-Strelitz en syskonskara som hölls samman av en speciell kärlek till varandra och trots krig och dåliga kommunikationer höll de ihop och skrev ofta och mycket till varandra. Brev och presenter skickades mellan deras olika uppehållsorter i den tidens Tyskland. Den klart lysande stjärnan i syskonkretsen var Luise. Hon blev drottning i Preussen och en ledande figur i kampen mot Napoleon. När Luise dör alldeles för tidigt 1810 skakas de fem övriga syskonen i grunden men deras kärlek och sammanhållning är grundmurad och kontakten dem emellan fortsätter. För Charlotte, Therese, Luise, Karl, Friederike och George blir livet ömsom gott, ömsom sorgligt och författarinnan Carolin Philipps har gjort sin efterforskning ordentligt. Boken om syskonen är ett digert arbete där alla aspekter av deras liv behandlas.

torsdag 19 juli 2012

Firade med bl a Strindberg

Igår blev det utflykt till sommarfagra Huseby. Lunchen blev dessvärre en besvikelse, kvaliteten har sjunkit och den efterlängtade gösen fanns inte på menyn. Dessbättre sken solen och det var underbart att vandra i parken och njuta av trädgården.
Maffig kålgård på Huseby med tjugotalet olika sorter.


Grisar bökar det som nästa år ska bli uppodlat.

Jag fascineras av de gamla skovelhjulen och energin som utvinns ur vatten.

Uppvaktad blev jag också med diverse. Svärmor kom med en hel kartong med Strindbergslitteratur. Nu blir det till att kavla upp ärmarna och ta itu med en av årets jubilarer.

Vovven är också sugen på Strindberg.


onsdag 18 juli 2012

Firar

Firar födelsedag idag men mina näraste och käraste. Det blir lunch på Huseby och trädgårdsvandring där om vädret tillåter och kanske ytterligare en utflykt i det sommarfagra Småland.

tisdag 17 juli 2012

Fransk Tematrio

Veckans tematrio hos Lyran går i de franska färgernas tecken. De som känner min boksmak och läst min blogg då och då kommer att sucka, inte den författaren IGEN, men jo jag kan inte släppa en favorit när bara tre franska ska väljas så visst kommer hon med den här gången med, som nr 1.
1. Irene Nemirovsky och Storm över Frankrike som jag skrev om här.
2. En riktig klassiker är Francoise Sagan  och Bonjour Tristesse som jag skrev om här.
3. Jag vill gärna plocka in en av de duktiga moderna franska författarinnorna också och då blir det Justine Levys bok Vi ses vid Place de la Sorbonne. Läs mer om den utmärkta boken här.

måndag 16 juli 2012

Bokhyllerunda - T

Bokstaven T får stå för Traudl Junge som vid en ålder av endast 22 år fick jobb som en av Hitlers sekreterare. Efter kriget hamnade hon i fångenskap, först hos ryssarna och senare hos amerikanarna. 1947 skrev hon ner sina upplevelser. Hon renskrev bland annat Hitlers testamente och upplevde diktatorn som en sympatisk människa.

söndag 15 juli 2012

Grattis Böcker, böcker, böcker

Fyller år i juli gör utmärkta bokbloggen Böcker, böcker, böcker. Den lycklige vinnaren i en födelsedagsutlottning får inte bara Joyce Carol Oates hyllade bok om Marilyn Monroe utan också bokmärke och läsgodis. Jag grattar såklart.

Nytt i trädgården 2

Den här töreln har buskat till sig på bara ett år. Förra sommaren
 stack jag ner en liten kvist bara, snacka om växtkraft.


En blyg och milt färgat näva som tacksamt
blommar på ett skuggit ställe i trädgården.

Mina gamla kängor som knappt håller ihop längre får hänga med i någon säsong till.

lördag 14 juli 2012

Helen Simonson - Major Pettigrews sista chans


Major Pettigrews sista chans, Helen Simonsons bok, fick följa med mig på resan till Skottland nyligen och det var ett mycket bra val. Den är inte bara en mycket bra bok som fångar läsaren i stort sett från första sidan utan också gav min resa en extra brittisk krydda. 

Samma dag som major Pettigrew får reda på att hans ende bror gått bort ringer mrs Ali från servicebutiken i byn på dörren. De två förenas snart i gemensam sympati för varandra och det växer till kärlek. Tro nu inte att en konservativ traditionell engelsk gentleman av den gamla stammen ostraffat kan träffa och omgås med en pakistansk, muslimsk änka. Många är de som vill ha ett ord med i lagt både från hans och hennes sida av familjen, bägge präglade av rasism på sitt sätt. Dessutom finns det mer än en skvallerkäring i byn och golfpartner som har sitt att säga också.

Deras är en kärlekshistoria som korsar ras, religion och fördomar och visar att kärlek inte bara är förbehållit de yngre. Här är både gammaldags artighet och uppvakning och äkta vänskap. Speciellt roligt för en boknörd är såklart att de två möts i en gemensam beundran av Rudyard Kiplings verk som de diskuterar över en kopp på söndagseftermiddagarna.

Helen Simonson har vävt samman en skicklig historia och lyckats med konststycket att också skildra flera underhistorier utan att det blir trångt mellan pärmarna. Läsaren får ta del av religiös fanatism, en bygemenskaps motstånd mot nybyggnation och utveckling, ensamstående mödrars situation och sociala frågor främst kring åldrandet. Författarinnan gör detta galant och utan att det känns krystat eller invävt.

Det är roligt att Bonniers har gett ut Helen Simonson och jag ser fram emot fler av hennes böcker. Jag fann Major Pettigrews sista chans charmig och rolig. En feelgood roman måhända men här fanns flera bottnar att upptäcka och läsandet lämnade kvar en varm känsla av kärlek till sin nästa och att det aldrig är för sent att leva livet och njuta av det. Ta lärdom och läs boken!
Här kan du besöka Helen Simonsons hemsida.

fredag 13 juli 2012

George & Weedon Grossmith - Mr Pooters dagbok

Mr Pooters dagbok är klassisk brittisk humor från slutet av 1800-talet när den viktorianska eran stod på sin höjdpunkt. Bröderna George och Weedon Grossmith är författarna bakom verket. Det skildrar fiktivt hur mr Pooter skriver dagbok i 15 månader över små och ännu mindre händelser i hans liv.

Mr Pooter är bokhållare, gift med en vuxen son. Mr Pooter är tråkig men noterar glatt sina inte så lyckade skämt i dagboken. Hans arbete är tråkigt. Hans liv är tråkigt och hans vänner är tråkiga. Ändå firas dagboken och är en brittisk humorklassiker. Jag måste erkänna att jag i detta fallet inte helt delar engelsmännens känsla för humor i det här fallet. Det är en snobbig humor där det går ut på att mr Pooter är en viktigpetter med en överdriven tro på sin egen förträfflighet och att han ofta gör bort sig.

Det är en lättläst bok och visst log jag här och där åt mr Pooter och hans tokigheter. Flera hänvisningar till personer som var kända vid den här tiden måste jag googla på för att riktigt förstå sammanhanget. En hyfsat bra hängmattebok skulle jag vilja sammanfatta det hela med även om tiden gått ifrån den.

torsdag 12 juli 2012

Bokhyllerunda - S

Carolina Burman har skrivit Den tionde sånggudinnan som får representera bokstaven S i mitt bokalfate över böcker om personer, levande, döda eller fiktiva som finns i min bokhylla. Huvudpersonen är på sätt och vis Sophia Elisabeth Brenner (1659-1730) men egentligen en kvinnlig professor i början av förra seklet som ger sig ut i Europa för att söka intressant arkivmaterial om fru Brenner.

onsdag 11 juli 2012

Tematrio Yrken

Veckans fråga hos Lyran lyder:

Berätta om tre böcker som skildrar huvudpersonernas yrken

1. Sjärneklock av Ann-Charlotte Alverfors var ingen speciellt bra bok men huvudpersonen var begravningsentreprenör.

2. Huvudpersonen i Isbjörnen av Henrik Pontoppidan var präst.

3. I Ian McEwans Hetta är huvudpersonen fysiker.

tisdag 10 juli 2012

Göran Rosenberg - Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz

Det var med en viss förväntan som jag hämtade Göran Rosenbergs bok om sin far Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz. Till en viss del kan jag skylla på tvånget att läsa den inom två veckor för boken är efterfrågad, men det är inte hela sanningen om varför jag tyckte den var seg och jag gjorde små framsteg i läsandet.

Boken fokuserar på tiden efter Auschwitz, befrielsen, återhämtningen från lägret och sjudomarna och den långa vägen för att finna ett liv efter kriget. Får många som Göran Rosenbergs far var deras gamla liv i stort sett utplånat och det gick inte att återvända dit. De flesta överlevande judar ville antingen till USA eller till Palestina men för David Rosenberg blev det Sverige och Södertälje efter ett par utlänningsläger alldeles i början av vistelsen här. Där fann han ett främmande språk, land, kultur, mat (vi svenskar sockrar maten för mycket klagar han) etc. Det var svårt att finna sig tillrätta även efter att han återfunnit sin ungdomskärlek som också överlevt koncentrationslägren och bildat familj. Efter dryga tio år tar han livet av sig efter en djup depression.

David Rosenbergs historia liksom alla andras i hans situation är värd att berättas och väl värd att läsas. Göran Rosenberg koncentrerar sig på vägen från koncentrationslägret och skriver så här:

"varje väg från Auschwitz är ett individuellt mirakel för sig, till skillnad från till Auschwitz som är ett kollektivt helvete lika för alla".

Sonen följer faderns väg geografiskt runt i Tyskland innan han får komma till Sverige sommaren 1945.  Sonen följer också fadern via brev och gamla dokument på ett mera mentalt plan på hans inre resa. Ämnet är angeläget fortfarande efter 65 år och det kunde ha blivit så bra, en framgångshistoria men pappan orkar inte leva vidare. Helgar ändamålet alltid medlet frågar jag mig själv när Göran Rosenberg exponerar sin far genom brev och sjukjournaler från mentalsjukhuset under hans sista tid. För mig som jobbar i vården är journaler heliga, de vårdas och aktas och se dem citerade i en bok på detta sätt känns ganska obehagligt. Kanske hade författaren uppnått sitt syfte och berättat sin fars historia utan att vända ut och in på honom på detta sätt?

Eftersom Göran Rosenberg är journalist borde boken vara lättläst men detta klagade jag på redan i inledningen. Läsandet flyter inte på, det går trögt och jag hakar upp mig hela tiden. Till exempel vänder sig Göran ibland direkt till pappa i texten och skriver Du och Din etc. Detta bruk av versaler är främmande idag, det känns föråldrat och skapar ett avstånd till hans pappa. Vill han verkligen det? När jag ändå håller på och klagar tycker jag att återgivandet av bilderna är erbarmligt. De är små (6,5 x 5 cm), svartvita, suddiga och det verkar inte ha gjorts någon ansträngning att förbättra dess kvalitet.

Boken är djupt personlig och ett kärleksfullt och intimt porträtt av en älskad far. Säkerligen har skrivandet betytt mycket för författaren själv att lära känna en förälder och försöka förstå.

måndag 9 juli 2012

Nytt i trädgården

Fackelliljan är på tillbakagång.

Astilbe

Lilla trädgårdsbron är på plats och målad. Nu ska
 jag börja projektera området på andra sidan diket.

söndag 8 juli 2012

Nicole Krauss - Det stora huset

För ett år sedan fick jag min första smak av Nicole Krauss författarskap med romanen Kärlekens historia. I centrum för Kärlekens historia finns en bok och nu i Det stora huset handlar det istället om ett skrivbord och vilka ägare skrivbordet haft under ett antal år. Boken är uppdelad i två delar och varje del i fyra kapitel och fyra berättare som vi får följa genom tid och från olika platser som London, Jerusalem, Berlin, New York och Budapest.
Titeln Det stora huset syftar på den talmudiska skola där huvudtanken är att på skriftlig väg försöka återskapa det som det judiska folket förlorade i och med att templet i Jerusalem brändes ner av romarna. Om alla människors minnen och fragment läggs samman till en enda stor sanning kan livet och temlet återskapas, det blir ett stort hus tillsammans.

De fyra berättarna har alla förlorat något eller någon och deras berättelser förs fram av en berättelse i jag-form som efter en del inledande besvär för mig fungerar alldeles utmärkt. Jag finner att jag föredrar den här boken framför Kärlekens historia. Den är mörkare och sorgsnare måhända men den är tät, intensiv och jag rycks med vilket är en mycket viktig kritera för att jag ska gilla en bok.

Jag har lyssnat på boken och tyvärr har denna uppdelning gått mig förbi. Det har även varit en nackdel att lyssna den här gången för romanen kräver sin läsare och koncentrationen bör vara på högvarv. Dessvärre har en hel del av de ledtrådar som författaren ger sin läsare därmed gått förlorad. Jag vet till nästa Kraussbok att då är det läsning som gäller.

lördag 7 juli 2012

Slott i Skottland

Skottland vimlar av slott till min stora förnöjelse. Det var riktigt svårt att välja och vraka bland dem. Till slut fick rutten vi tog i stor utsträckning bestämma vilka slott vi besökte.
Balmoral, drottningens sommarstuga
Blair castle vars regerande hertig har Europas enda privata armé.
Vackrast beläget av alla? Eilean Donan castle.
Doune castle. Här har både Ivanhoe och Monty Python spelats in.

fredag 6 juli 2012

Ann Granger - Say it with poison

 
Den här boken från 1991 i nyutgåva fick jag av en rar pensionatsvärdinna i Skottland. Det är inte min vanliga sorts läsning men som tidsfördriv fungerar den alldeles utmärkt. Ann Grangers bok Say it with poison är en slags korsning mellan deckare och feel-good litteratur, inte så långt från Midsomer murders faktiskt. Handlingen utspelar sig i ett gammalt hus på engelska landsbygden där ett bröllop är nära förestående. När så en efter en i kretsen kring bruden hittas mördad inser bokens huvudperson Meredith Mitchell att polisen behöver hjälp. Att sedan den ledande polisen är singel och attraktiv och Meredith inte heller har några band är det upplagt för såväl romantik som rivalitet och spänning.

torsdag 5 juli 2012

Litterära Skottland

Skottland är fullt av litterära, historiska personer, minnesmärken och muséer tillägnade dessa. Tyvärr kom vi inte förbi så många av dem på vår resa. Lite litterära spår och tecken har jag med mig hem ändå.
Vår B&B i Stirling hette Burns view och vem såg man genom fönstret
stå staty här? Jo Robert Burns himself. I bakgrunden höjer skotske
hjälten Rob Roy sin arm.

Tre banker i Skottland har rätt att trycka sedlar och dessutom är de
engelska punden gångbara här. Bank of Scotland har den goda smaken
att låta författare pryda sina sedlar, här Sir Walter Scott.
På reahyllan i kedjan Smiths hittar jag en översättning av Hypnotisören
och Night circus som jag fått som rec ex och ligger här och väntar på läsning.

Bokbytarhylla på ett B&B. Överst Camilla Läckberg, men det var
mest deckare i övrigt också så jag fick inget napp här.

Två böcker jag fick med mig hem från Skottland. Den översta handlar
om resandefolket i Skottland ur en ung flickas perspektiv. Den undre en
deckare. Båda en gåva från en snäll dam på ett B&B vid Ben Nevis fot.

tisdag 3 juli 2012

Suzanne Brögger - Creme Fraiche

Jag avslutade lyssnandet av Suzanne Bröggers bok Creme Fraiche för några veckor sedan. Av olika anledningar blev jag aldrig färdig till att skriva om boken direkt och det var ett misstag. Närhelst jag läser en bok gör jag fortlöpande anteckningar om vad jag tyckte etc. Dessa anteckningar står inte att finna när jag nu kommit hem från semestern och försöker bringa reda på mitt skrivbord. Det är bara att acceptera att;
 A) jag har slarvat bort anteckningarna
B) mitt minne börjar svikta om boken redan efter några veckor
C) Creme Fraiche inte var i min smak annars hade den väl gjort ett större intryck på mig.

Lite smått skamsen av dessa magra rader kastar jag in handduken och bestämmer att bokanteckningar ALLTID hädanefter ska förvaras på ett och samma ställe.

måndag 2 juli 2012

Skottland på mitt sätt, del 2

En av de stora lockelserna med att åka till Skottland är definitivt den vackra naturen, det skiftande landskapet och de dramatiska vyerna, det stora lugnet och avskildheten. Rustade med regnställ,  vandrarkängor och ombyten är man inte låst bara för att det regnar lite grand.
Många vackra vattenfall har vi sett, och vart ska allt regn bli av?
Byn Killin.
Vilket drömläge för stugan.
Highland cattle på vägen är inte ovanligt.
I byn Drumbuie går fåren lösa mellan husen.
Inredningstips till sist. Vill du ha heltäckningsmatta i ditt
 klanmönster gäller det att beställa i god tid.

söndag 1 juli 2012

Halvårsrapport

Under årets sex första månader har jag läst eller lyssnat på 70 böcker vilket är fler än samma tid förra året. Antalet nya nobelpristagare uppgår till åtta. Det är bra med tanke på att målet för varje år är sex. Det största bokmässigt för mig i år är utnämningen till bloggambassadör för bokmässan. Inte helt oväntat har jag därför valt att lägga lite extra krut på nordiska författare 2012. Än så länge i år har jag läst tio böcker från våra grannländer och det har gått lite trögare än jag trodde det skulle göra.
För mig har årets största upptäckts hittills varit franska författare där jag läst hela tolv och allihop skrivna av kvinnliga författare. Efter resan till Skottland förra veckan har jag bestämt mig för att försöka läsa åtminstone ett par böcker av författare därifrån, Robert Burns bland annat.

Sverige 24
Norge 2
Danmark 3
Finland 3
Island 2
Tyskland 4
Frankrike 12
Övriga Europa 9
Karibien 1
Asien 4
Nordamerika 4
Afrika 1
Läst 41
Lyssnat 29
Kvinnlig författare 38
Manlig författare 31
Prosa 51
Biografier/memoarer 11
Fakta 3
Noveller 1
Serier 3
Antologi 1
Betyg 1 0
Betyg 2 1
Betyg 3 28
Betyg 4 32
Betyg 5 9

För att inte bara fokusera på det som är bra kommer här en annan slags lista. Alla böcker jag öppnar för att läsa eller börjar lyssna på faller mig inte på läppen och här är några läsprojekt jag startat men lagt ner av olika skäl.
Lucy Dillon - Ensamma hjärtan och hemlösa hundar
Andrew Kaufman - Alla mina vänner är superhjältar
Liv Strömqvist - Ja till Liv
Jaroslav Rudis - Himmel under Berlin
Klas Östergren  Gangsters