fredag 31 maj 2013

Veckans jerka, den 126, handlar om bokformat och den här veckan känner jag mig säker på att jag inte missförstått frågan. Det blev lite fel men samtidigt kul förra fredagen. Nåväl, veckans fråga lyder:

Vilket är ditt favoritformat när det gäller böcker? (Observera att ni inte behöver begränsa er till bara till ETT)

1. Jag är en konservativ typ när det gäller böcker. Inbundna böcker med ett skyddsomslag är bäst. Bäst tryck, bäst papperskvalitet och de känns gedigna att hålla i handen.

2. Danska band har på senare år seglat upp som en favorit. Böcker från bl a Elisabeth Grate bokförlag och Thorén & Lindskog har företrädesvis dessa och de är nätta och lätta att ha med sig.

3. Sedan får jag inte glömma ljudboken som går att ha med sig överallt och ingenstans. Den är en ständig följeslagare när jag kör bil, stryker tvätt, rensar ogräs eller när jag inte kan sova.

Jag skulle gärna läsa e-böcker men mina ögon får nog av dem på jobbet dagtid. Pocketböcker är ofta av sämre kvalitet och passar mig inte.

torsdag 30 maj 2013

Godbitar ur Svt Öppet arkiv

Det gör inte så mycket att det regnar då och då just nu. Jag har funnit ett nygammalt intresse. Sent omsider, men dock, har jag nämligen upptäckt Öppet arkiv på Svts webbsida. Här finns många härliga gamla bekanta för barn som Vilse i pannkakan och Från A till Ö.

 För oss med lite mera vuxen smak har jag med förtjusning tittat på Ärliga blå ögon och nu ska jag sätta tänderna i Träpatronerna från 1984, följ länk här. Då bodde jag utomlands och såg aldrig den här serien. Dessutom ligger här många avsnitt av litteraturprogrammet Röda rummet, se länk här. Programmen är från 1996 och gäster är bl a Astrid Trotzig, Horace Engdahl, Ylva Eggehorn, Louise Boije af Gennäs, Gerda Antti m fl. PC Jersilds Babels hus står också på kö att fånga min uppmärksamhet.

onsdag 29 maj 2013

Jag tror jag har fått glädjefnatt!

Jag, en sommarspanare i vår lokaltidning. Tjoho.

Häromdagen fick jag mejl från Smålandsposten med glada nyheter. Jag är en av deras sommarspanare i år. Det innebär att varje dag från den 17 juni och hela sommaren får en krönikör plats i tidningen för att skriva om sin sommarspaning. Jag vet ännu inte när min kommer att publiceras, men nästa tisdag 4 juni är jag tillsammans med alla spanare inbjuden till Smålandsposten. Vi bjuds på en lättare måltid, fotograferas enskilt och i grupp, får en rundvandring i tidningshuset och tillfälle till mingel med andra spanare.

Det ska bli så roligt att lära känna de andra sommarspanarna som brukar vara en härlig blandning av människor.

tisdag 28 maj 2013

Sagobygden - Järnkorset i Hylte


Vi har fördelen att bo i Sagobygden. Hit räknas Alvesta, Ljungby och Älmhults kommuner. Här i sydvästra Småland har man gått samman för att bevara den muntliga berättartraditionen. Här levde märkliga sagoberättare, betydelsefulla sagosamlare och här finns otaliga sägenomspunna platser. Det är dessa 40 platser jag tänker presentera här på bloggen, en varje vecka. Småland är ett magiskt landskap som gömmer otaliga spännande och roliga berättelser och utflyktsmål. Centrum för själva Sagobygden ligger i Ljungby med dess Sagomuseum och årliga berättarfestival.

Järnkorset i Hylte
Under nordiska sjuårskriget 1563-1570 kom danska trupper till gården Hylte. En kapten fick permission för att besöka sin fästmö i trakten. Han kom försent tillbaka och arkebuserades. Där han sköts restes ett kors. Det sägs att trakten hotas av ofred om korset inte vårdas.

söndag 26 maj 2013

SÅLD - Seminariekort till bokmässan

Vi som var 2012 års bloggambassadörer för Bok- och biblioteksmässan fick varsitt presentkort till årets mässa som tack för hjälpen. Jag kommer inte att kunna åka till Bokmässan i höst och bjuder därför ut presentkortet till någon som har bättre nytta av det.

Presentkortet är inte personligt och gäller för seminariekort och inträde på Bokmässans fyra dagar. Bokmässan säljer kortet fram till 9 augusti för priset 2240 kronor, sedan kostar det 2400. Du kan få köpa det av mig för 1200 kronor.

Affären är i hamn. Jag hoppas köparen får några riktigt trevliga dagar på bokmässan och ser fram emot att läsa hennes rapportering därifrån.

lördag 25 maj 2013

Elin Wägners dag

Idag firas Elin Wägnerdagen i Bergs bygdegård. Det blir bl a ett föredrag och hennes Lilla Björka hålls öppet för allmänheten. Nästa år har det gått 70 år sedan Elin Wägner tog plats i Svenska Akademien. Detta ska firas med en staty på Odenplan i Stockholm. Elin Wägnersällskapet har gett konstnären Rune Rydelius i uppdrag att förstora en staty av Siri Derkert föreställande Elin Sägner när hon håller tal.

Igår fick jag meddelande om att kursen jag sökt till hösten om Elin Wägners författarskap på Linnéuniversitetet tyvärr är inställd.

fredag 24 maj 2013

Bokbloggsjerka del 126

En särdeles lockande jerka denna sköna majfredagsmorgon får mig att skynda till tangentbordet. Veckans fråga lyder:

Brukar du läsa om böcker?
På denna fråga vill jag svara ett rungande JA! Förutom tidskriften Vi läser, en oräknerligt massa bokbloggar, DN-s boklördag, recensioner om böcker och författarporträtt har jag läst en del bra (och någon urusel) bok i Västmandländskans utmaning Böcker om Böcker som löpt under vinter/vår. De här böckerna läste jag i utmaningen:
Markus Zusak - Boktjuven
Resa i tysta rum
Guernseys litteratur- och potatispajsällskap
Drottningen vänder blad
Att läsa och skriva - N.S. Naipaul
Brev till en bokhandel
Fallet med de försvunna böckerna

tisdag 21 maj 2013

Sagobygden - Skomakaren i Sutarestugan


Vi har fördelen att bo i Sagobygden. Hit räknas Alvesta, Ljungby och Älmhults kommuner. Här i sydvästra Småland har man gått samman för att bevara den muntliga berättartraditionen. Här levde märkliga sagoberättare, betydelsefulla sagosamlare och här finns otaliga sägenomspunna platser. Det är dessa 40 platser jag tänker presentera här på bloggen, en varje vecka. Småland är ett magiskt landskap som gömmer otaliga spännande och roliga berättelser och utflyktsmål. Centrum för själva Sagobygden ligger i Ljungby med dess Sagomuseum och årliga berättarfestival.

Skomakaren i Sutarestugan

Hunnsberget är högsta höjden i Ljungby kommun. En gång flydde en skomakare, kallad Sutaren, för danska soldater. Han gömde sig i en liten grotta på bergets brantaste sida. Varje dansk som klättrade upp stötte han ned.
 
 

lördag 18 maj 2013

Tykobrahedag idag

Är idag en dag då allt går snett och du ångrar att du steg upp i morse kan det bero på att idag är det en Tykobrahedag.

Tykobrahedagar (ibland kallat egyptiska dagar eller förkastade dagar) är 33 otursdagar under året. Dagarna förtecknades i Bondepraktikan. I januari var t.ex. dagarna 1, 2, 4, 6, 11, 12 och 19 förkastade. Värst av alla dagar under året ansågs den 11 januari vara.

Benämning tykobrahedag (Tycho Brahe-dag) är känd sedan början av 1800-talet. Den danske 1500-talsastronomen Tycho Brahe sägs ha fått i uppdrag av den astrologiskt intresserade kejsaren Rudolf II i Prag att fastställa vilka dagar på året som var mest otursamma. Brahe ansågs dessutom själv ha varit otursförföljd. Det är dock oklart huruvida tykobrahedag går tillbaka på något av detta eller mer allmänt syftar på Brahes verksamhet som astrolog och att vissa dagar brukar utpekas som olycksbådande i astrologin.

Föreställningarna kring tykobrahedagarna var förr många. Var man född på en tykobrahedag levde man inte länge, och gjorde man det var det i armod, flyttade man eller bytte arbete var man alltid bedrövad och reste man utomlands kom man sällan hem igen och fick mycket ont utstå.
Numera avses med tykobrahedag en dag då ”allting går snett” för någon.

Tykobrahedagar enligt Bondepraktikan:
januari: 1, 2, 4, 6, 11, 12, 19
februari: 11, 17, 18
mars: 1, 4, 14, 15
april: 10, 17, 18
maj: 7, 15, 18
juni: 6
juli: 17, 21
augusti: 2, 10
september: 1, 18
oktober: 6
november: 16, 18
december: 6, 11, 18.

(Källa: Språkrådet)

fredag 17 maj 2013

Tjocka böcker

Jag har blivit utmanad av A Room of my own att lista några tjocka böcker i min bokhylla, fem lästa och två olästa.

Olästa

Man Booker Price vinnaren i höstas, Hilary Mantels Bring up the Bodies. Jag fann första delen Wolf Hall bra men oerhört seg (se här) och drar mig lite för att börja på den här fastän den bara är på 417 sidor (på originalspråk engelska).

Ivan den förskräcklige av Isabel de Madariaga. En biografi om den ryske tsaren på 1500-talet som spred skräck omkring sig. Boken är på 555 förskräckliga sidor.

Lästa
I stigande ordning sidmässigt presenterar jag fem biografier om fem engelska historiska figurer, de slags böcker jag trivs allra bäst med att läsa och faktiskt ett par av dem handlar faktiskt om män, även om jag normalt bäst gillar att läsa om kvinnor.

The unruly Queen, Flora Fraser, 535 sidor. Handlar om Queen Caroline som levde ett minst sagt udda liv. Hennes maken, den engelske kungen George IV ville inte veta av henne och uteslöt henne t o m från kröningen där hon också skulle varit med. Hon lär ha bankat på porten till Westminster Abbey och vakterna fick köra bort henne.

The perfect King. The Life of Edward III. Father of the English Nation, 536 sidor. Kungen som hade otur att regera på 1300-talet då landet slets sönder av både krig och böldpest. Han föredrog på slutet sin älskarinna Alice framför sin drottning. Alice lär ha stulit alla ringarna på kungens fingrar när han blev sjuk och stack med bytet.

The Prince of Wales. A biography. Jonathan Dimbleby, 620 sidor. Den här biografin om prins Charles lär ha kommit till som ett led i att han försökte rättfärdiga sig i den bittra skilsmässostriden med x-frun Diana. Det är alltid lite vanskligt med en biografi över en person som fortfarande är i livet.

Victoria. Biography of a Queen. Stanley Weintraub. 760 sidor. Det finns många biografier över Englands legendariska drottning, få med fler sidor men många bättre. Inte den bästa bok om Victoria jag läst men den tjockaste.

Mountbatten. The official biography. Philip Ziegler, 786 sidor. Lite grand som boken ovan. Alldeles för många sidor. Visst levde han ett spännande och omväxlande liv lord Mountbatten men han lär också ha varit väldigt mån om att framhäva sig själv och sin släkts förträfflighet. Den här tegelstenen är ett verkligt monument till hans "ära".


torsdag 16 maj 2013

Piratenposten del III

Piraten och Vilhelm Moberg framträder samma kväll 1956 i Lund. I Suezkrisens spår råder bensinbrist och det visar sig vara svårt att få fatt i en droska att ta de bägge herrarna till Malmö sent på kvällen. I väntan på att få tag i taxi per telefon sitter de tillsammans med några studenter på ett rum och drar historier. Så småningom kommer inte en utan två taxibilar. De båda författarna reser med första bilen och lät sedan Piratens promenadkäpp ensam åka i den andra.

tisdag 14 maj 2013

Sagobygden - Galgahallarna


Vi har fördelen att bo i Sagobygden. Hit räknas Alvesta, Ljungby och Älmhults kommuner. Här i sydvästra Småland har man gått samman för att bevara den muntliga berättartraditionen. Här levde märkliga sagoberättare, betydelsefulla sagosamlare och här finns otaliga sägenomspunna platser. Det är dessa 40 platser jag tänker presentera här på bloggen, en varje vecka. Småland är ett magiskt landskap som gömmer otaliga spännande och roliga berättelser och utflyktsmål. Centrum för själva Sagobygden ligger i Ljungby med dess Sagomuseum och årliga berättarfestival.

GalgahallarnaPå medeltiden avrättade den grymme fogden Trotte folk vid Galgahallarna. De fick hänga i klyftan mellan de väldiga stenblocken tills de dog. Man lade stora stenar på deras armar så att de inte trillade ner.

 

fredag 10 maj 2013

En isländsk berättelse

Tre personer och en räv, en präst, en botaniker och en flicka med Downs syndrom är huvudpersonerna i Skugga-Baldur. Författaren Sjón fick Nordiska Rådets litteraturpris för den lilla, stora bok. Det är inte formatet som är det viktiga utan innehållet. Boken är uppdelad i tre delar och på slutet blir det som i början var lättillgängligt svårt att förstå och inte så lite konstigt.

Prästen ger sig i början ut på rävjakt. Läsaren får följa både prästen och rävhonans upplevelser från jakten och till slut verkar det som att de två har ett telepatiskt förhållande och kan avläsa varandras tankar och rörelser. Det är en mustig och vacker beskrivning av det isländska landskapet som jag själv längtar efter att få uppleva om ett par månader. I del två får vi lära känna botanisten och flickan med Downs syndrom för att i sista delen återigen få ta del av prästen som dör i en lavin och hans upplevelser av livet efter detta.

Violen och Bloggbohemen har också läst och skrivit om Skugga-Baldur.



tisdag 7 maj 2013

Sagobygden - Nöttja kyrkklockor


Vi har fördelen att bo i Sagobygden. Hit räknas Alvesta, Ljungby och Älmhults kommuner. Här i sydvästra Småland har man gått samman för att bevara den muntliga berättartraditionen. Här levde märkliga sagoberättare, betydelsefulla sagosamlare och här finns otaliga sägenomspunna platser. Det är dessa 40 platser jag tänker presentera här på bloggen, en varje vecka. Småland är ett magiskt landskap som gömmer otaliga spännande och roliga berättelser och utflyktsmål. Centrum för själva Sagobygden ligger i Ljungby med dess Sagomuseum och årliga berättarfestival.

Nöttja kyrkklockor
En gesäll göt kyrkklockan till Nöttja kyrka. Just som malmen smält kom en kvinna springande och kastade fullt med silversaker i den smälta massan. Silvret hade hennes förfäder stulit. För att vinna sin själs salighet offrade kvinnan tjuvgodset åt kyrkan. Det blev gesällens olycka.
 
 

söndag 5 maj 2013

En modern klassiker

ALLT gott jag har hört om Chimamanda Ngozi Adichies roman En halv gul sol är sant. Jag var uppriktigt ledsen när boken var slut och trots att det är en sådan tegelsten kommer jag att läsa om den.

Liksom många andra av min generation som inte tyckte om maten hemma eller i skolan fick vi höra att vi skulle äta upp och hur synd det var om barnen i Biafra som svalt. Ett inte särskilt pedagogiskt framgångsrikt sätt att få barn att äta upp. Jag tyckte verkligen inte om barnen i Biafra som fick mig att framstå i dålig dager och något av den känslan har suttit i. Mina kunskaper om Biafra har varit mycket bristfälliga. Nu tack vare En halv gul sol och flitigt googlande bl a här, vet jag mera. Det är underbart vad en bok kan sätta igång för processer. Det är verkligen god litteratur.

Titeln En halv gul sol anspelar på Biafras flagga i rött, svart och grönt med en uppåtgående (halv) sol i mitten. Romanen är så full av liv och kraft, så initierad och involverande att det är svårt att samla tankarna och skriva något vettigt. En modern klassiker som förtjänas att läsas och diskuteras. Chimamanda Ngozi Adichie är en gudabenådad berättare och jag har tidigare skrivit om hennes andra böcker Det där som nästan kväver dig och Lila Hibiskus.

Kainene, Olanna, Ugwu, Baby och de andra har blivit som riktiga vänner och det känns lite som att säga adjö till goda vänner när boken är slut. Jag vill verkligen veta hur det går för dem i fortsättningen. Tydligen planeras en filmatisering av boken, men hur de planerna framskrider vet jag inte.

lördag 4 maj 2013

Piratenposten del II

Piratenposten är en härlig källa till en massa Piratenhistorier, idag handlar det om mörkläggningstiden under andra världskriget.

I början av 1945 gavs det order om mörkläggning i Kivik. Det var få Kiviksbor som skaffade mörkläggningsgardiner. Istället hängde man upp tidningar och skynken i fönstren som släppte ut ljus. Alltså ingen svårighet för fienderna att upptäcka Kivik från luften. Vad göra?
- Stäng av huvudströmbrytaren för Kivik föreslog Piraten, som var sekreterare i luftskyddsföreningen. Så skedde också och nog hade Kivik landets effektivaste mörkläggning.

I krigets slutskede var försvarsviljan inte länge så stark. När inga kivlingar (tydligen namn på ortsborna i Kivik) dök upp till luftskyddsmötena ändrade Piraten på ordalydelsen i kallelserna. "Bliv medlem i luftskyddsföreningen. Medlemmar skyddas i första hand". Det lär ha gjort susen och kivlingarna strömmade till mötena.

fredag 3 maj 2013

Girl Power för 150 år sedan

Om du fötts som äldsta dotter till drottning Victoria av England och redan i vaggan fått titeln Princess Royal kan man säga att du hade en hyfsat privilegierad start i livet. Om du dessutom hade ett gott mått av intelligens och fick den bästa utbildning som tiden erbjöd en flicka ökade förväntningarna på dig och vad du skulle kunna åstadkomma. Drottning Victoria och hennes Albert arrangerade en förlovning för dottern, som också hette Victoria, redan som 14-åring. Hennes tillkommande var Fritz, arvtagaren till Preussens tron. Hennes ärelystna föräldrar skickade den blott 17-åriga Victoria till Berlin för att med sina föräldrars liberala värden och ideal modernisera och liberalisera Preussen. En omöjlig uppgift om den främsta politiska motståndaren är Otto von Bismarck som regerade med blod och järn. Victoria gav aldrig upp missionen hennes föräldrar satt henne till även om det misslyckades. När maken äntligen blev kejsare i det enade Tyskland var han dödssjuk och regerade blott i 99 dagar. Victoria fick aldrig chansen att påverka Tyskland och liberalisera det. Att spekulera kan vara riskfyllt men kul. Tankeleken att om Victoria och Fritz kommit makten tidigare kanske historien såg mycket annorlunda u och både första och andra världskriget kunnat undvikas.

Nyligen i Berlin hittade jag den här boken som koncentrerade sig på olika mindre kända sidor av Victoria där mycket hittills okänt material publicerades. Titeln på boken är: Auf den Spuren von Kronprinzessin Victoria. Kaiserin Friedrich (1840-1901).

torsdag 2 maj 2013

Är Hemingway alltid en litterär hjälte?

Det var länge sedan jag läste något av Ernest Hemingway. Senast för 10-talet år sedan var det Över floden in bland träden som verkligen är vintage Hemingway och inte gör läsaren besviken. Hårdkokt är ett ofta använt ord om författaren och visst är Och solen har sin gång bitvis hårdkokt, men jag upptäcker till min förfäran att den är ganska händelsefattig och rentav tråkig. Besvikelsen står mig upp i halsen, inte ska väl jag uppleva Hemingway så?

Ett gäng mer eller mindre arbetsskygga unga människor baserade i Paris på 1920-talet ska ut och röra på sig. Målet är tjurrusningarna i Pamplona och på vägen dit gör några av dem en avstickare för att fiska. Väl framme i Pamplona gör de det som de gör bäst, de super. Brett, lady Ashley är en kvinnan i sällskapet och de flesta karlarna trånar efter henne och hon har bara ögonen på en av matadorerna.

Det flyter blod, både manligt i slagsmålen om lady Ashley och tjurblod i det grymma tidsfördriv som kallas tjurfäktning att jag blir ganska nöjd när även matadoren blöder lite grand. Kanske har jag redan konsumerat de bästa Hemingwayböckerna eftersom denna lämnade mig ganska kall. I så fall är jag lite deppig för det. Han är bäst när han är bra, men den här gjorde det inte för mig.

onsdag 1 maj 2013

Vinst från Josefin



Igår på självaste Valborg fick jag hem min vinst från Josefin på Nobelprisprojektet. Ormboet av Francois Mauriac tillsammans med en kaka choklad och ett träd. Jo, det hänger samman på så sätt att för varje såld chokladkaka planteras ett träd och inuti förpackningen ska det visst finnas information om var "mitt träd" nu växer. Eftersom det inte är lördag förrän på lördag får jag vänta med ett se just den informationen. Mauriac är en nobelpristagare som jag ännu inte läst så det ska bli spännande.

Tack Josefin!