lördag 22 mars 2014

Bära leggings i januari

För några veckor sedan såg jag en ung flicka bli intervjuad i God morgon Sverige. Hon imponerade på mig genom sin vältalighet trots sin unga ålder (19 år) men främst blev jag tagen av hennes berättelse och på det mogna sätt hon berättade om det svåra hon utsatts för. Flickan var Sara Stille, författare till Bära leggings i januari.

Samma mognad och styrka som jag slogs av i TV-intervjun lyser igenom i boken om hur hennes liv förstördes och hur hon så småningom fick mod och kraft att slå tillbaka och ta tillbaka sitt eget liv. När Sara var 13 år hade hon precis flyttat till sin pappa från mamman, men det fungerade inte så bra. Det var mycket bråk i hemmet och socialen var inkopplad. Jesper, en vän till familjen och 25 år, blev Saras stöttepelare och "bror". Med honom kände hon sig trygg och kunde prata fritt med och anförtro sig åt. Desto större var chocken när Jesper en kväll, när Sara var 13 år, våldtog henne.

I nästan två år pågick övergreppen. Sara hade svårt att ta sig ur förhållandet och det var först när hon flyttade till en annan ort och började gymnasiet som hon kunde börja ta tag i sitt liv och vända det negativa. Bära leggings i januari är en stark berättelse om tjejen som anmälde våldtäkten mot barn och vann. Jesper fick fängelsestraff på tre år. Enkelt, rättframt och sakligt beskriver hon själva övergreppen, hur hon mådde och reagerade och varför det pågick så länge. Läsaren får också följa henne genom polisanmälan, förhör och rättegång.

Idag pluggar Sara juridik vid Örebro universitet. Hon planerar att bli åklagare och hjälpa andra barn och unga som utsatts för övergrepp.  Här är en länk till hennes blogg där hon skrivit om sin berättelse.

1 kommentar:

Ylva sa...

Det låter som en bok som vore bra att ha på gymnasiet.