torsdag 13 mars 2014

Soldater i Tysk torsdag

En unik skatt i brittiska arkiv upptäcktes för några år sedan av den tyske historikern Sönke Neitzel. Det rörde sig om hittills okänt och oanvänt material från avlyssning av tyska krigsfångar när de samtalade med varandra.

Efter en lite tung, men nödvändig, inledning får läsaren ta del av samtalen soldaterna emellan. De rör högt och lågt, stort och smått. Det handlar om SS, om judar, om militära hemligheter. Sönke Neitzel samarbetar i boken Soldater - Om kamp, dödande och död med en psykolog, Harald Welzer och tillsammans analyserar de vad fångarna talat om, sätter in det i tiden. Vad tyckte soldaterna egentligen om hur kriget gick, vad de själva tvingades utföra och hur man behandlade krigsfångar är några exempel på ämnen som togs upp.

Jag har inte lyckats läsa klart boken innan lånetiden på e-lib gick ut men kommer snart att låna om och läsa klart. Boken är ett måste för alla historieintresserade.

Tysk torsdag

5 kommentarer:

Bokmoster sa...

Vilken fantastisk upptäckt för en historiker!

Hanneles bokparadis sa...

Intressant!

Ingrid sa...

Tack för detta tips- jag noterar genast boken och nu ska jag undersöka vad biblioteket kan erbjuda!

Malin sa...

Vilken tajming! Jag läser just Hannah Arendts Den banala ondskan och började fundera kring hur soldaterna tänkte och mådde samt hur mycket de visste. Måste läsa den här!

Sanna sa...

Spännande tips!