torsdag 12 december 2013

Tysk torsdag - Kvinnligt offer

Friederike Caroline Juliane föddes som en ganska fattig prinsessa i det lilla furstendömet Schleswig-Holstein-Sonderburg-Beck, på gränsen mellan Danmark och Tyskland. Bettina Fügemann har tecknat hennes levnadssaga och hon hade säkerligen blivit bortglömd om det inte vore för det makabra äktenskap hon inträdde i.

Många furstliga kvinnor har varit som handelsvara som offrats för "högre" politiska mål med tragiska personliga konsekvenser för de inblandade. Det fanns knappast något värre än att hamna på överblivna kartan, att bli ogift och ligga sina släktingar till last och bo undanstoppad på nåde i något kallt slott. Friederike Caroline Juliane tackade därför ja när frieriet från Alexander Carl av Anhalt-Bernburg kom, trots att det var känt att han inte var frisk. Hon var då 23 år gammal.

Idag skulle vi nog närmast säga att maken Alexander Carl var schizofren och äktenskapet var aldrig lyckligt. Han uppträdde ofta konstigt och irrationellt och folk drog sig från hovet. Det var uppenbart att Alexander Carl inte kunde regera. Paret fick aldrig några barn och släkten dog ut med honom.

Tysk torsdag


2 kommentarer:

Bokmoster sa...

Så roligt med ett bidrag från dig till vår tyska torsdag! Stackars Friederike, det kan inte ha varit något lätt liv ...

Ingrid sa...

Ännu ett tragiskt kvinnoöde. Det var sannerligen inte alltid en välsignelse att vara född in i en furstlig familj. Jag ryser.