lördag 14 juli 2012

Helen Simonson - Major Pettigrews sista chans


Major Pettigrews sista chans, Helen Simonsons bok, fick följa med mig på resan till Skottland nyligen och det var ett mycket bra val. Den är inte bara en mycket bra bok som fångar läsaren i stort sett från första sidan utan också gav min resa en extra brittisk krydda. 

Samma dag som major Pettigrew får reda på att hans ende bror gått bort ringer mrs Ali från servicebutiken i byn på dörren. De två förenas snart i gemensam sympati för varandra och det växer till kärlek. Tro nu inte att en konservativ traditionell engelsk gentleman av den gamla stammen ostraffat kan träffa och omgås med en pakistansk, muslimsk änka. Många är de som vill ha ett ord med i lagt både från hans och hennes sida av familjen, bägge präglade av rasism på sitt sätt. Dessutom finns det mer än en skvallerkäring i byn och golfpartner som har sitt att säga också.

Deras är en kärlekshistoria som korsar ras, religion och fördomar och visar att kärlek inte bara är förbehållit de yngre. Här är både gammaldags artighet och uppvakning och äkta vänskap. Speciellt roligt för en boknörd är såklart att de två möts i en gemensam beundran av Rudyard Kiplings verk som de diskuterar över en kopp på söndagseftermiddagarna.

Helen Simonson har vävt samman en skicklig historia och lyckats med konststycket att också skildra flera underhistorier utan att det blir trångt mellan pärmarna. Läsaren får ta del av religiös fanatism, en bygemenskaps motstånd mot nybyggnation och utveckling, ensamstående mödrars situation och sociala frågor främst kring åldrandet. Författarinnan gör detta galant och utan att det känns krystat eller invävt.

Det är roligt att Bonniers har gett ut Helen Simonson och jag ser fram emot fler av hennes böcker. Jag fann Major Pettigrews sista chans charmig och rolig. En feelgood roman måhända men här fanns flera bottnar att upptäcka och läsandet lämnade kvar en varm känsla av kärlek till sin nästa och att det aldrig är för sent att leva livet och njuta av det. Ta lärdom och läs boken!
Här kan du besöka Helen Simonsons hemsida.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter som en bra bok. Vilket fint tips.
Pia

mimmimarie sa...

Ja Pia, en bok i din smak med flera dimensioner.

Hanneles bokparadis sa...

den ska jag läsa

mimmimarie sa...

Hannele: jag tror du kommer att gilla den!

kajsastina sa...

Tack för tipset! Behöver något stimulerande, har beställt den på Bokus på Engelska. Både billigare och extra roligt.

mimmimarie sa...

Kajsastina: jag tycker den engelska titeln var mer lyckad än den svenska, Major Pettigrew's last stand.