lördag 28 juli 2012

Sabrina Janesch - Kattbergen

Det finns många unga, talangfulla tyska författare att botanisera bland och nu har tyskspecialiserade förlaget Thorén & Lindskog hittat ännu en talang som vi i Sverige kan få njuta av tack vare dem. Sabrina Janesch bok Kattbergen kom ut i Tyskland 2010. Där fick boken en rad priser och Sabrina hyllades även som året bästa debut. Jag hoppas den får den uppmärksamhet den förtjänar även i Sverige.
Nele är en ung journalist som bor i Berlin. I samband sin morfars begravning återvänder hon till Polen och börjar därifrån en släktresa i tid och rum morfaderns spår. Han var en av många som flydde från Ukraina i slutet av WW2 och tog över en gård i Polen som i sin tur övergetts av en flyende tysk familj. I sin döde morfars fotspår upptäcker Nele hans liv och hans flykt från Galizien till dagens Polen, samtigt som hon själv tar sig till dagens Ukraina. Neles resa 2010 och morfaderns flykt 1945 vävs skickligt in i varandra.

På ett enkelt sätt och utan för stora åthävor eller onödiga ord levandegör Sabrina Janesch en svunnen tid serverar berättelsen på en litterärt guldkantad tallrik. Författarinnan har en förmåga att få människorna att kliva fram ur historiens glömska. Alltför många livsöden liknande Neles morfar finns att gräva fram ur Europas historiska gömmor.

Sabrina Janesch kommer till bokmässan i höst och ska bl a medverka i ett seminarium kallat Det kollektiva ödets börda tillsammans med bl a Theodor Kallifatides. Det är en programpunkt jag definitivt inte kommer att missa i Göteborg.

En annan bloggare som skrivit om Kattbergen är Violen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter som en riktig liten pärla.
//Pia

mimmimarie sa...

Vi kanske kan gå tillsammans på seminariet.