lördag 1 september 2012

En existensiell biografi

Jag är en storslukare av biografier men detta är första gången som jag läser en existentiell biografi. Författaren Anders Jarlert är kyrkohistoriker och det är inte överaskande att han sätter huvudpersonens religiösa liv i centrum. I det här fallet handlar det om drottning Victoria. Hennes eftermäle är inte alltid det bästa i den svenska historien. Under första världskriget stödde hon öppet sitt forna tyska hemland och reste flera gånger dit under brinnande krig. Som ärkekonserativ var hon inte alltid lätt att tas med alla gånger och hon lär ha stampat i golvet och sagt "släpp in packet" när hon skulle presenteras för den första socialdemokratiska ministären. Det må vara hur det vill med den saken men vad Anders Jarlert försöker på ett mycket intressant sätt är att titta på alla faktorer som har danat Victoria till den människa hon blev, med tonvikt på hennes religiösa liv.
 
Jag är hyfsat bekant med drottningen historia sedan tidigare och det hjälper vid läsningen som varken är logisk eller kronologisk alla gånger. Vi får följa drottningen från liten flicka, den stränga uppfostran hon fick med höga krav från föräldrar och omgivning, den religiösa fostran hon fick och de löften hon avgav som konfirmand dissekeras och författaren finner att drottningen håller sina löften som 14-åring livet ut. Victoria uppfostrades till en pliktmänniska och gör skillnad på den heliga plikten som kommer från Gud och de krav som kommer från människor.
 
Författaren tittar närmare på vad som influerat Victoria. Hennes morfar blev Tysklands förste kejsare 1871 då hon var nio år gammal och att hans makt utgick från Gud i allra högsta grad var gängse tro då. Även monarkens familj var utvald och det innebar både privilegier och krav.
 
När Victoria gifte sig med blivande Gustav V av Sverige flyttade hon till ett land med ett bistert klimat både inomhus och utomhus. I alla fall skylldes det kalla klimatet på att Victoria som var krasslig var tvungen att bo söderut så många vintrar. Sanningen var också den att äktenskapet inte var lyckigt och hennes rörelsefrihet som kronprinsessa starkt beskuren av både kungaparet och konventionerna i Sverige för dryga 100 år sedan. Jarlert gör observationen att Victorias hälsotillstånd blev markant mycket bättre när hon själv blir drottning 1907.
 
Det är med beundran jag läser boken av drottning Victoria trots att mycket av de djupare religiösa resonemangen går mig förbi. Författaren söker krypa under skinnet på sin huvudperson (så gott som det låter sig göras på en person som levde för 100 år sedan) genom att inte bara studera kvarlämnade brev och omdömen från andra personer utan att också ge sig tid att studera drottningens privata bibliotet. Han observerar vilka böcker som är lästa och nötta och vilka paragrafer har hon strukit under däri. En beundrandsvärd forskningsinsats och bok som gör att jag tror att jag kommit drottning Victoria närmare än vad andra, mer ytliga biografier, gör.

6 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Bläddrade i går på antikvariat i en annan bok om den svenska drottning Victoria...

Hannele på Hisingen sa...

P.S.
vi besökte Strindbergsmuseet och hans bibliotek, guiden sa att det skulle vara kul att forska i hans alla anmärkningar i böckerna...

Anonym sa...

Roligt att någon brytt sig om att skriva en biografi med flera aspekter.
/Pia

mimmimarie sa...

Hannele: visst är det spännande med marginalanteckningar. Själv gör jag dock inga.

Pia: det är interssant med en biografi som bryr sig om det inre själslivet lika mycket som det yttre glittret.

Josefin sa...

Vad smart att kolla vilka böcker hon gillade, tror att det säger ganska mycket om en person. Intressant det där om att hennes hälsa blev bättre när hon fick mer att säga till om själv (om hon nu fick det bara för att hennes titel ändrades). Det är inte något nytt fenomen alltså!

mimmimarie sa...

Josefin: du sätter fingret på två verkligen intressanta delar av boken (och det finns flera).