tisdag 25 september 2012

Mikael Niemi - Fallvatten

Normalt är jag ingen läsare av katastrofromaner men Mikael Niemis nya roman Fallvatten faller ändå inte inom den kategorin. Detta är en katastrof som skulle kunna hända imorgon i Sverige och frågan är, har vi beredskap för det?

För några år sedan besökte vi Trängslet, ett kraftverk med damm i Österdalälven, liknande den som brister i boken, och jag minns jag funderade på de vattenkrafter som finns inspärrade i dammen. Efter en regnig höst uppstår sprickor Suorvadammen i Stora Lule älv och det som inte kan, inte får hända, händer. Dammen brister och oändliga vattenmassor släpps loss och likt en tsunami drar med sig allt i sin väg, människor, byggnader och skog. Mikael Niemi inlevelseförmåga är fantastisk och det är med så stor detaljrikedom han beskriver vattnets förlopp och en handfull människors öde som kommer i älvens väg.
 
Vi möter bl a den unga gravida kvinnan som vår oanade krafter vid tanken på barnet som växer inom henne och lyckas rädda sig upp på ett hus. Helikopterföraren som stiger till väders med den bestämda tanken att han ska begå självmord genom att flyga in i en bergvägg men upptäcker att hans livsvilja är så mycket störrre är han ställs inför katastrofen. Eller kvinnan som på sitt jobb i Luleå anar oråd när larmet äntligen når fram via lokalradion. Hennes smått fantastiska väg hem för att rädda sin anorektiska dotter som ligger nerbäddad i sin säng i det älvnära huset. Dessa och många andra berättelser bär alla sannolikhetens prägel. Den oanade kraft och uppfinningsrikedom som människor kan uppbåda när fara hotar är otäckt verklighetstroget skildrat.
 
Det går inte att undgå funderingar kring temat att det är vi människor som själva är orsaken till katastrofen. Hur vi i vår jakt på statusprylar och konsumtion själva åsamkat jättevågen. En liten pikant detalj är däremot hur författaren beskriver när allt i dess väg spolas ner i vattnet, t o m en roman med namnet "Populärmusik i Vittula". Detta är en bok som skulle låna sig utmärkt till att filmatiseras. Här finns kärlek, dramatik, spänning, hjälteinsatser och realism. Författaren har själv läst in ljudboken och det ger extra krydda åt framställningen.
 
Michael Niemi kommer att vara flitig under bokmässan och framträda någonstans varje dag och prata om Fallvatten. Jag kommer definitivt att försöka hinna se honom.
 

4 kommentarer:

Ylva sa...

Jag tycker absolut att du ska lyssna på Niemi! När jag såg honom på litteraturkryssningen i mars pratade han fortfarande om Vittula, men nu verkar han ha nytt att säga. Och han är alltid bra på att tala.

violen sa...

Ja den här boken var ju bra! Och just den där metameningen om Populärmusik från Vittula gillade jag, författaren som författare i sin egen bok...

Hanneles bokparadis sa...

Miael Niemi är ju så bra.

Västmanländskan sa...

Ruskigt bra!