fredag 31 augusti 2012

Kyung-Sook Shin - Ta hand om min mor

Detta är en av de bästa böckerna jag har läst i år! Jag är dessvärre till stor del helt obildad på området koreansk litteratur och bara mötet med Kyung-Sook Shin och hennes berättarkonst var en fascination i sig. Ta hand om min mor är den första som är översatt till svenska, men hoppas jag inte den sista.

För fyra vuxna barn och en make vänds livet upp-och-ner när mamman Park So-Nyo 69 år gammal försvinner i vimlet på på Seouls järnvägsstation. Alla ger sig ut för att leta, de annonserar, delar ut flygblad och utfäster en belöning för moderns återkomst. Medan letandet pågår får vi i fyra kapitel följa en dotter, en son, maken och mamman själv när de ser tillbaka och alla inser hur mycket Park So-Nyo betytt för dem, hur oändlig hennes kärlek varit och att de egentligen inte känt henne vidare bra. Många okända ting om modern kommer fram.

Författaren växlar mellan olika berättarperspektiv, ömsom du, han och jag används i de olika kapiteln och det är oerhört effektivt. Speciellt fastnar jag för det första kapitlet där en ganska självupptagen dotter inser att mamma inte bara varit mamma, utan också ett barn, en ung flicka och nygift ung kvinna med förhoppningar om livet. Det är kusligt bra skrivet och en träffande beskrivning av en mor-dotter relation.

Det är en lågmäld och finstämd bok där det ryms oceaner av moderskärlek, uppoffring, smärta, ånger och melankoli. Slutet är dessutom är oerhört vackert och jag gråter en skvätt när jag lägger boken ifrån mig.

Andra som skrivit om Ta hand om min mor är: Feelgodbibliotekarien,  Bokberget och Ord och jord.

5 kommentarer:

mormor Hanneles bokparadis sa...

Trevligt med lite annorlunda böcker.

Läst, sett & hört sa...

den boken var jag också väldigt tagen av

Anna sa...

Så fin den verkar! Tack för puffen, jag har tänkt att läsa den flera gånger men inte kommit mig för! Sydkorea är en vit fläck på litteraturkartan för mig också.

violen sa...

Den vill jag läsa!

bloggbohemen sa...

Låter som en bok för mig! Koreansk litteratur tror jag aldrig att jag har läst.