tisdag 21 augusti 2012

Roberto Saviano - Kärleken är dödens motsats

Den här lilla pärlan till bok mer eller mindre skänkte de bort i min matvarubutik. Den låg i en korg tillsammans med diverse deckare och kärleksromaner av tvivelaktig karaktär och jag bara kände att jag måste rädda den.

I hundkretsar är det vanligt med uttrycket "en stor hund i en liten kropp" och då avses ofta raser som terriers eller taxar. Robusta små hundar med mycket mod och stort självförtroende. Inga mesar precis. Jag vet inte om man kan överföra hundvärlden på bokvärlden men i så fall är Roberto Savianos lilla bok Kärleken är dödens motsats, mycket bok i litet format. Ett riktigt krutpaket av läsning på endast 53 sidor som gav mig en läsupplevelse som många romaner på flera hundra sidor har svårt att överträffa.

Maria är bara 17 år och går enligt gammal syditaliensk sed helt klädd i svart sedan fästmannen omkommit i kriget i Afghanistan. Han tog värvning för att tjäna ihop nog pengar för de unga tu att gifta sig och sätta bo. Tydligen en inte helt ovanlig födkrok i denna del av södra Europa där fattigdomen är stor och arbetslösheten legio. Mellan dessa tunna pärmar beskrivs Marias oerhörda sorg och ensamhet. Detta är en berättelse som hoppar rakt upp och sätter sig mellan ögonen på mig. Det är vackert, det är starkt och den är sprängfylld av kärlek, drama, sorg och längtan. Jag vill läsa det än en gång.

3 kommentarer:

Anna sa...

Så vackert du skriver om boken. Fin text!

Nilmas Bokhylla sa...

Jag tror att det är Saviano jag har hört mycket gott om :) Kanske skulle prova på..

mimmimarie sa...

Tack Anna för dina ord.

Nilma: detta gav mersmak på Saviano. Hoppas du gillar om du provar på.