onsdag 8 augusti 2012

Carsten Jensen - Sista resan

Min nordiska läsning går vidare och hos Carsten Jensen har jag funnit det bästa hitills vad gäller läsning inför bokmässan. Jag har länge sneglat på Vi de drunknade men avskräckts av tegelstensformatet och fastnade istället för Sista resan.

Den danske marinmålaren Carl Rasmussen anträder 1893 en resa till Grönland, måhända för att återupptäcka det landskap som gjorde honom till en framfångsrik konstnär och gav honom hans genombrott. Denna andra Grönlandsresa blir en livsavgörande vändpunkt för Rasmussen men innan läsaren lotsas dit får vi följa med när Carl Rasmussen gör upp med sitt liv. Läsaren får följa med på resan tillbaka till Carls barndom, tiden som ung kämpande konstnär i Köpenhamn, hans familj och hans utvecklig som konstnär.

 Idag är Carl Rasmussen i stort sett bortglömd och författaren har gjort ett gott jobb med hjälp av brev, dagböcker och andra källor försöka återskapa människan och konstnären. Det är en bok helt i min smak. Den rör sig måhända lite långsamt framåt med Carsten Jensen tar läsaren med under huden på konstnären och jag verkligen känner med honom och blir helt gripen av läsandet, det är ett gott betyg. Scenen där Carl Rasmussen möter Paul Gaugin och ett för honom helt nytt sätt att måla är både rolig och intressant att läsa.

Jag blir verkligen taggad till att läsa Vi, de drunknade och att åka till Marstal och Ærø för att se de miljöer som beskrivs så väl i boken.

7 kommentarer:

Jenny Magnusson sa...

Jag började i andra änden. Läste vi de drunknade först, du bara måste läsa den! och gick sedan vidare till Sista resan. Tyckte att de drunknade var ännu bättre.

Precis som du blev jag sugen på att åka till Marstal och Ärö och passade på att segla mellan öarna där förra sommaren. Fantastiskt. Tog en öl på krogen som där personerna i Vi de drunkande brukade samlas. Den finns kvar! Häftig känsla.

Ingrid sa...

Jag tycker om Carsten Jensens reseskildringar - "Jag har sett världen börja" och "Jag har hört ett stjärnskott" (från 1997 och 1998). Däremot har jag inte ännu läst "De drunknade"- det kanske jag gör så småningom.

Anna sa...

Tack för att du skriver om sista resan. Den har jag ju länge tänkt. Kommer Jensen till mässan?

Hanneles bokparadis sa...

Grönland... ska nog läsa mer om.

mimmimarie sa...

Jenny: Jag SKA läsa De drunknade men det bli troligen inte förrän nästa sommar. Det är tegelstenssäsong för mig. Jag är avundsjuk på dig som varit där på plats.

Ingrid: Tack för tipset på fler Jensenböcker.

Anna: Han finns inte med på den officiella listan över de som ska vara med på mässan.

Hannele: Grönland är ganska okänt för mig.

Anna sa...

Hoppas att han kommer till mässan i någon av förlagsmontrarna, det vore spännande!

Anna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.