torsdag 2 augusti 2012

Erin Morgenstern - Nattens cirkus

Jag måste erkänna att jag först var skeptisk när recensiosexemplaret av Nattens cirkus från Norstedts damp ner i brevlådan. Av baksidestexten att döma är inte detta min vanliga litterära kost och därför har läsandet av boken fördröjts lite. Att ha låga förväntningar på en bok är aldrig fel och jag måste säga att under läsandets gång har jag inte bara omvänts utan helt förtrollats av Erin Morgensterns debutbok.

Två rivaliserande trollkarlar lär i slutet av 1800-talet upp varsin elev, Celia och Marco, som när tiden är inne ska strida mot varandra på liv och död. De får inte veta när striden ska stå och det dröjer innan båda förstår vem deras motspelare är. Cirkusen är arenan där det hela ska utspelas. Nattens cirkusen är som namnet antyder endast öppen nattetid. Den förflyttar sig mellan länder och kontinenter utan att det märks och kan varsomhelst och närsomhelst slå upp sina portar. Besökande till cirkusen låter sig tjusas och förtrollas av akrobater, kontortionister, illusionister, tarotkortsläsare likväl som fantastiska skapelser som isträdgården och molntältet.

Morgenstern har omsorgsfullt lagt scenen tillrätta för handlingen och förbereder allt till läsarens förtjusning och där vi utan nåd slussas mot klimax. Under tiden läggs flera villospår ut som gör mig osäker på om de överhuvudtaget kommer att ha någon betydelse för händelseförloppet. Det är en förtrollande saga som är mystisk, magiskt, fantastisk och oförutsägbar. Jag tycker om författarens förmåga att bygga upp berättelsen, nya karaktärer introduceras efterhand och inte mycket är klarlagt från början. Min egen fantasi tillåts spela fritt om hur det egentligen ser ut på Nattens cirkus och när boken även utvecklas till att bli en kärleksroman av kvaliteter som klassiker är gjorda av, är jag mycket nöjd med mitt läsande och glad att jag övervunnit en del fördomar på vägen.

I Skottland nyligen fanns Nattens cirkus
 med på alla bästsäljarhyllor.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har hört mycke gott om Nattens cirkus.
Pia

Anna sa...

Spännande, jag trodde inte att det skulle vara en bok för mig men kanske ändå?

Lingonhjärta sa...

Jag har den här liggande men har inte petat på den för den verkar lite trist. Men nu har så många skrivit fina saker om den att jag måste läsa den snart:)

mimmimarie sa...

Pia: du och jag brukar ha liknande smak.
Anna: ibland blir jag nervös när jag hyllar en bok och kanske får andra att läsa som inte alls gillar den.
Lingonhjärta: Den är ganska vacker att peta på och roligt att ha något att se fram emot.

Läst, sett & hört sa...

det låter intressant! jag blev nyfiken, mimmimarie!

blogg_bohemen sa...

Har läst andra böcker som utspelar sig i cirkusmiljöer och tyckt bra om den, men ... Trollkarlar är det värsta jag vet. Till och med värre än de där obehagliga clownerna. Jag misstänker därför att jag skulle ha lite svårt för den här boken, men jag kan ju ha helt fel.

Linnea sa...

Jag har också fått Nattens cirkus, men har inte riktigt fått tid till att läsa den. Jag har läst himla mycket bra om den, men liksom du, så har jag nog känt att den kanske inte är en bok som borde tilltala mig. Roligt att du också stämmer in i kören som gillar den i alla fall.. Jag ser faktiskt fram emot att läsa den.