måndag 13 augusti 2012

Kerstin Thorvall - I skuggan av oron

För ett antal år sedan läste jag När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall och hade inte en aning om att det fanns inte bara en utan två uppföljare. Tack vare Vicki på Böcker etc och Bokblomma som också läst I skuggan av oron, fick jag upp ögonen för för den här boken.

I första delen får vi följa Hilmas öde när hon blir gift och brutalt våldtagen av sin sinnesjuke make. En ruggig och gripande berättelse som stannat hos mig länge, länge. Nu i uppföljaren dör maken och Hilmas hela liv går ut på att hon och dottern Signe ska få det så bra som möjligt. Oron för att arvet från maken ska slå igenom hos dottern är ständigt närvarande och hon vaktar på alla möjliga tecken hos Signe som kan tyda på detta.

Vi får följa Hilma och Signe genom 1930-talet och krigsåren tills Signe är så stor att hon flyttar till Stockholm för att studera. Det är så lätt att identifiera sig med Hilma och hennes känsloliv och jag tycker att hon stiger levande fram ur boksidorna. Jag kommer snarast att ta mig an nummer tre i serien som heter Från Signe till Alberte.

3 kommentarer:

bloggbohemen sa...

De här böckerna av Thorvall har jag inte läst, men det verkar mycket intressanta. Kanske kan bli någon Thorvall under hösten.

Anna sa...

Jag läste dem alla tre i en samlingsvolym och de var ju totalt uppslukande. Jag mins att jag blev överraskad över hur bra de var!

Linnea sa...

Fantastiska böcker!!