torsdag 30 augusti 2012

Min bokmässa - del 6

Tidigare i år har jag läst och tyckt om Göran Rosenbergs bok Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz som jag skrev om här. Under bokmässan kommer Göran Rosenberg att vara en upptagen man och deltaga i fyra olika begivenheter, en av dem direkt knuten till fadern och hans öde.

Rosenberg, Göran

Evenemang

 • Drömmen om ett eget land

  Datum & tid: fredag 28 sep kl. 12:00 - 12:45
  Arrangör: Wahlström & Widstrand
  Kod: Fr1200.6
  Seminarium, seminariekort erfordras.
  1898 for en judisk delegation till Palestina. I ett telegram rapporterade de: ”Bruden är vacker men har redan en man.” Detta betydde att det var ett vackert land, men att ett folk redan levde där. Mellanösternkännaren Ingmar Karlsson, tidigare ambassadör och generalkonsul, beskriver i Bruden är vacker men har redan en man hur en sionistisk rörelse växte fram och blev en uttalad ideologi. Han talar med journalisten och författaren Göran Rosenberg om sionismen igår och idag och om tänkbara framtidsscenarier för Israel, Palestina och de människor som lever där.
 • Skärvor i en fars liv

  Datum & tid: lördag 29 sep kl. 14:00 - 14:45
  Arrangör: Albert Bonniers Förlag
  Kod: Lö1400.4
  Seminarium, seminariekort erfordras.
  Om vägen till Auschwitz är ett helvete lika för alla är varje väg från Auschwitz ett mirakel för sig. En augustikväll 1947 kliver en 24-årig man av tåget på stationen i en liten stad med en stor lastbilsfabrik. Mannen, som ska komma att bli Göran Rosenbergs far David, återförenas med sin käresta och börjar jobba på fabriken. Platsen de kommer till är Södertälje. Platsen de kommer från är Auschwitz. Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz är en berättelse om de som kom till Sverige med de vita bussarna och om folkhemmets 1950-tal. Men framförallt är det Göran Rosenbergs försök att följa sin far och lägga samman skärvorna i hans liv. I samtal med Ola Larsmo, författare och ordförande i Svenska PEN.
 • Vad formar en människa?

  Datum & tid: söndag 30 sep kl. 11:00 - 12:00
  Arrangör: Se Människan/Svenska kyrkan och Albert Bonniers Förlag
  Kod: Sö1100.8
  Seminarium, ingår i entrébiljetten.
  Kärlek, svek, sorg, glädje, motgång och medgång – våra erfarenheter i livet formar oss som människor. Men inte bara våra egna erfarenheter, utan även våra föräldrars och tidigare generationers. Hur påverkas ett liv av att en far överlevde Auschwitz, av en uppväxt där sanningen definieras av hur väl man lyckas formulera sig, av att ha lämnats bort som barn? Göran Rosenberg, Johanna Ekström och Tommy Körberg, alla aktuella med självbiografier, talar om vad som formar ett liv, under ledning av prästen Birgitta Westlin. Gudstjänsten direktsänds i Sveriges Radio P1.
 • Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz

  Datum & tid: söndag 30 sep kl. 14:00 - 14:20
  Plats: Internationella Torget Scen, H-hallen
  Arrangör: Albert Bonniers Förlag
  Språk: Svenska
  Kod: Mo04648
  Scenprogram, Monterprogram, ingår i entrébiljetten.
  Göran Rosenberg lägger samman skärvorna i faderns liv från ghettot i Lodz till framtidsstaden Södertälje.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Göran Rosenberg är bra. Dottern besökte Auschwitz i 9:an från sin skola och fick berätta för andra klasser och skolor.

mimmimarie sa...

Ja, det är en speciell upplevelse att komma till Auschwitz/Birkenau. Vi har också varit i Theresienstadt och sedan får det räcka med turism av det slaget.