fredag 28 december 2012

Lite från läsåret som gick

Jag har svårt att låta bli en frestande och intressant läsutmaning i bloggosfären och i år har jag hoppat på två, ordnat en åt mig och själv och fortsatt mitt långa projekt att läsa nobelpristagare.

Tre på Tre
Pocketlovers utmaning som går ut på att läsa tre valfria böcker som på något sätt hör ihop. Förra året blev det tre Hjalmar Bergmanböcker och i år har jag läst tre som alla är utgivna på Elisabeth Grate Bokförlag.

Böcker om Böcker
Västmanländskans utmaning att mellan oktober och april läsa en bok varje månad som handlar om böcker har jag också hakat på. Alla boknördar älskar att läsa böcker som handlar om böcker, även jag.

Nordiskt
Inför bokmässan försökte jag läsa lite författare från våra nordiska grannländer. Det gick ärligt talat inte så bra. Det var trögt och jag hade svårt att hitta rätt inspiration. Kanske upptagningsområdet var för stort. Dock hade jag behållning av de danska böcker jag läste och gläder mig att lära känna mitt närmsta grannland lite bättre litterärt.

Nobelpristagare
Mitt mål är att läsa minst sex nya nobelpristagare varje år exklusive det årets vinnare. I år har jag lyckats uppfylla kvoten med José Saramago, Ivo Andric, Juan Ramon Jimenez, Henrik Pontoppidan, Toni Morrison, Imre Kertèsz, Johannes V Jensen, Orhan Pamuk och Halldor Laxness. Mo Yan har jag också hunnit med.

Augustpristagare
 Det kallas visst att binda ris för egen rygg och sätta press på sig själv, men jag vill verkligen läsa alla prisbelönta böcker. I år har jag lyckats med Aprilhäxan, Den amerikanska flickan, Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz, Underdog och Stundande natten.

Piratenpriset
Lite lättsammare utmaning är det att ta del av verk av alla Piratenpristagare. I år har jag lyckats att lägga följande till min lista: Leif G W Persson, Klas Östergren, Claes Hylinger, Niklas Rådström, Mikael Niemi och Jacques Werup.

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jo, intressant med nobelpristagare, fast många är fasligt tråkiga...

mimmimarie sa...

Håller med dig Hannele. Tiden har gått ifrån flera av dem.

Bokmoster sa...

Gillar läsutmaningar, en chans att ge sig på något nytt, men visst kan det bli för många ibland ... Lyckades avstå från Böcker om böcker, men gillar idén :)

Josefin sa...

Bra jobbat! När min "stora" utmaning är slut ska jag definitivt hoppa på fler såna här varierade utmaningar. Det är kul att utmana sin smak och välja författare som man inte kanske väljer i första hand. Ska kolla in din recension av Johannes V Jensen för han är ännu oläst!

Västmanländskan sa...

Visst är det frestande med alla utmaningar som cirkulerar!