torsdag 6 december 2012

En kärlekshistoria från 1600-talet

Barbro Bursell som är författaren till boken William Grey & Brita Tott. En berättelse om krig och kärlek i stormaktstidens Sverige. Hon bor själv idag på gården utanför Uppsala som för snart 400 år sedan var Williams och Britas hem. Idag finns det en del spår kvar från deras tid och mycket mera fanns att hämta från olika arkiv. Sverige har länge varit ett byråkratiskt och välordnat land och där resultat av vår byråkrati i stor utsträckning är bevarat till fromma för dagens forskare.

Brita Tott var född in i den svenska lågadeln som även om den inte var väldigt förmögen ändå hade sin heder och sina anor att tänka på. William Grey var en skotsk legosoldat med tvivelaktiga anor som inte var det drömpartiet enligt den tidens sätt att se på kärleken. Inget fick dock stå i vägen för de bådas kärlekshistoria. När äktenskap förbjuds hämtar William helt sonika Brita en vinterdag 1617. Hon hoppar i hans släde och borta är dem. Så småningom tas de till nåder igen, William gör karriär i Gustav II Adolfs armé och dör relativt ung. Han lämnar Brita och flera små barn i knappa omständigheter.

Släktforskning och gårdsgenealogi är spännande och författaren förundras, liksom jag själv ofta gjort i min forskning, över hur mycket material det faktiskt finns att hämta om några personer på 1600-talet som faktiskt inte var så speciellt bemärkta.
 
Boken är skriven på ett personligt och charmigt sätt där författaren lyckas levandegöra en för länge sedan svunnen epok. Läsaren får detaljerade beskrivningar av vad man åt, hur husen såg ut och hur de var inredda. Dessvärre ägnar sig författaren då och då i boken åt spekulationer och kanske lite önsketänkande när källorna inte riktigt räcker till för att svara på alla frågor och det drar ner helhetsintrycket lite grand.
 
Williams och Britas kärlekshistoria är en där verkligheten överträffar fantasin. Intrigen är klar och slår det mesta, kärlek och krig, arvstvister, rikedom och fattigdom. Det skulle inte vara svårt att göra en en stor kärleksfilm eller TV-serie om deras öden och äventyr!
 
Ett speciellt tack och en hyllning till Atlantis bokförlag som sprider god litteratur.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka intressanta böcker du hittar att läsa Marie. Romantik med verklighetsbakrund.
Pia

♥ Hannele sa...

Vilket kul tips!

mimmimarie sa...

Pia: Jag tror det är en bok för dig också.

Hannele: Javisst, läs den du med.

Maria sa...

Verkar vara en riktigt intressant bok.