torsdag 26 september 2013

Adams Arv - Favorit i repris på Tysk torsdag

Det är inte lätt att skriva något på temat judeförföljelse i Tyskland och andra världskriget utan att upprepa vad andra författare redan gjort. Astrid Rosenfelds bok Adams arv känns ändå fräsch med en ny vinkling på berättelsen.

Läsaren lär känna Eddy som växer upp i Berlin på 1980-talet med judiskt påbrå. Redan från unga år jämförs han med sin morfars bror Adam som är familjens svarta får. Just när familjen stod beredda att lämna nazityskland försvann Adam och tog familjeförmögenheten med sig. Pengarna som skulle se dem till ett nytt liv i säkerhet i England. I mer än ett halvt sekel förtalas Adam tills Eddy efter mormoderns död hittar ett aldrig? läst manuskript efterlämnat av Adam där en helt annan bild av honom och hans försvinnande växer fram. Adam var i själva verket en hjälte.

Adams arv blev en stor succé när den kom ut i Tyskland för några år sedan och var nominerad till Tyska Bokpriset samt var tyska bokhandlares och läsares favorit. Det är lätt att hålla med dem. Jag har läst mycket på temat andra världskriget, både fakta och skönlitteratur, men Adams arv får en alldeles egen plats här. När boken landade i brevlådan lade jag ifrån mig all annan läsning och sedan var jag okontaktbar i flera timmar framöver.

Astrid Rosenfeld lyckas skriva lättsamt om ett allvarligt ämne utan att för förringa dess tragik. Hon har ett roligt språk och många små hyss för sig i berättelsen som jag skrattar gott åt. Hennes persongalleri är växlande och ibland smått otroligt i sin fantasirikedom. Dessvärre finner jag slutet lite platt men här finns ändå en av finaste beskrivningar av kärlek jag stött på:

Anna, när din blick träffade mig var allt rätt. Jag bar hela världen i mig. Miljontals fåglar steg upp mot himlen i mig I mina ådror brusade hav och floder.

Tack till Thorén & Lindskog som gett oss ännu en bra, tysk författarinna att njuta av. För min del hoppas jag att det inte dröjer för länge innan hon ger ut en ny bok.

Detta är ett av stoppen på Lyrans Jorden-runt-utmaning. Läs den!

För fler tips om bloggar med tyska teman kolla in Bokmosters utmärkta lista, här. 

4 kommentarer:

Bokmoster sa...

Inspirerande recension, den här vill jag också läsa! Jag har inte läst något av Astrid Rosenfeld tidigare.

Hanna på Feministbiblioteket sa...

Jag tyckte också att den var bra! Håller med om att det var spännande att läsa om ett allvarligt ämne i mer lättsam ton.

Lena sa...

Jag är verkligen så sugen på att läsa denna.

Ugglanoboken sa...

Jag tyckte mycket om Adams arv! Precis som du uppskattade jag författarens små hyss, och den humoristiska tonen gör egentligen bara att det hemska blir ännu hemskare på nåt sätt... Så tänkte jag i alla fall.