lördag 7 september 2013

Perfect - mitt första internationella skrivuppdrag

Två sekunder. Det är inte mycket, men det är basen för Rachel Joyces nya bok Perfect. För ett år sedan läste och jag och tyckte mycket om hennes debutroman Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd. Jag skrev om boken här. Detta är en helt annan sorts berättelse och det var bra. Att skriva något i Harold Frys anda skulle varken gynnat författaren eller hennes läsare.

Tillbaka till de två sekunderna. 1972 lades två extra sekunder till tideräkningen för att hålla jämna steg med jordens rörelse. De här två sekunderna får oöverskådbara konsekvenser för 11-årige Byron Hemmings och hans mamma Diana. På väg till skolan en dimmig morgon väljer de en annan väg och så är olyckan framme. Hade den hänt om de två sekunderna inte lagts till? Skulle allt det som hände efter olyckan hänt om tiden stått stilla? Byrons kamrat James är den i berättelsen som driver handlingen framåt. Tillsammans försöker de två pojkarna ställa allt tillrätta och rädda Diana i vad de kallar "Operation Perfect".

I en parallell historia får vi följa Jim som är ett av samhällets olycksbarn. Vid fyllda 50 år torkar han bord på ett café och bit för bit rullas hans tragiska liv med många år tillbringade inlåst och behandlad av psykiatrin. Nu bor han ensam i en husvagn och klarar av livet med många tics och tvångshandlingar. I slutet knyts Byrons, James' och Jims liv ihop på ett överaskande sätt. Det mötet andas i alla fall en viss optimism för framtiden.

Perfect är mörkare och mer tragisk än vad Harold Fry någonsin kom i närheten av, men Rachel Joyce hanterar det väl och det är en bok som är svår att lägga ifrån sig. Ju mer jag läser desto mer framträder bifigurerna som viktiga och berättelsen djupnar. Det slår mig också hur väl författarinnan använder det engelska vädret för att förstärka de olika scenerna. Värme, dimma och åskoväder är lika viktiga för handlingen som vissa karaktärer.

Tack till The Random House Group som skickade recensionsexetmplaret till mig. På deras hemsida kan man öppna och läsa de första 48 sidorna av boken, här. Boken planeras att ges ut i Sverige under 2014 men i dagsläget är dessvärre inget författarbesök på tapeten.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad kul! Jag får ge mig till tåls ett tag då.
Pia

Anna sa...

Så ärofullt uppdrag! Grattis, böckerna får hamna på min läslista!

mimmimarie sa...

Pia: ja, men den som väntar på något gott.
Anna: det ska bli spännande att se vad du tycker om dem.

Hanneles bokparadis sa...

verkar kul

balzac44 sa...

Jag har läst " harold Fry" och tyckte den var underbar. Ser fram emot att läsa den här!