lördag 16 november 2013

Min första lästa e-bok

Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski var en utmärkt bok till att bli av med min e-boksoskuld. En trevlig, nätt historia där jag inte förlorade innehållet trots att jag höll på att mixtra med olika inställningar och försökte lära mig e-boksläsaren under tiden som jag läste.

Som boktiteln skriver så ändrar fiskar riktning i kallt vatten och dessutom börjar de simma i par. Bokens 11-årige huvudperson ber himlens makter om hjälp när hans föräldrar plötsligt annonserar att de ska separera. Pojken blir bönhörd. Hans hemstad Quebec drabbas i flera dygn av tidernas värsta isstorm med underkylt regn. Gatorna blir ofarbara, strömmen går och i katastrofens följd söker sig människor och grannar till varandra. Lojaliteten och hjälpsamheten vet inga gränser. Dessutom ändrar också människor riktning i kallt vatten och går par om par. Inte bara pojkens föräldrar finner en väg tillbaka till varandra. Fiskexperten Boris får ihop det med grannen som är strippa. En homosexuellt par som levt ihop som "bröder" i flera år, vågar komma ut ur garderoben. Lycka och glädje runtom.

Lite grand påminde katastrofen i Quebec om det som hände i våra trakter i Småland i januari 2005 efter att Gudrun slagit till. Vi var utan ström och vatten i 3 veckor och telefon i 45 dagar. Grannarna kom närmre varandra och när nöden var som störst var hjälpsamheten också som störst. Maken som var med i krisgruppen lyckades ordna att en njursjuk granne fick låna en elgenerator snabbt så hans njurar kunde fortsätta att renas hemma.

Slutsats: Förmodligen kommer e-boken att vara en marginell företeelse i mitt läsande. Den är ett bra komplement till pappersböcker och ljudböcker och jag kan tänka mig att ha med den på resor (fast då måste jag skaffa ett bra omslag till den oxo).

Efter att ha laborerat med ljusstyrka och textstorlek och hur jag håller och vinklar e-bokläsaren får jag efter några dagars användande inte längre så ont i huvud och ögon, men längre sessioners läsande blir för jobbigt. Jag har också en känsla av att jag nog kommer att låna kortare böcker från biblioteket, någon tegelsten kommer jag inte att ha tålamod med.

5 kommentarer:

Anna sa...

Härligt att du hittat till e-böckerna! Jag blir dock lite skeptisk när du säger att du laborerat med ljusstyrka. Poängen med en läsare är ju att den har e-ink och ingen belysning. Det frestar inte mer på ögonen än en vanlig pocketbok. Önskar dig lycka till med det digitala läsandet, biblioteket är knökfullt med titlar! :-)

mimmimarie sa...

Hmmmm, mycket är ju på tyska men vad det kanske mer har med kontrasten på skärmen att göra. När bakgrunden inte är så bländvit trivs mitt öga bättre.

♥ Hanneles bokparadis sa...

jättemysig bok, jag har också några böcker i min iPad

Hannele sa...

i iPad byter maken texten till vitt med svart bakgrund på kvällen, stör inte mej :)

Anna sa...

Nja, jag menar att i en läsplatta finns det oftast ingen belysning alls utan man måste läsa den som en vanlig bok. Jag läser inte alls på min surfplatta som har belysning eftersom det blir för jobbigt för ögonen. Med läsplattan är det som att läsa vilken bok som helst bara med fördelen att jag kan ställa in storleken.