söndag 2 december 2012

Skolköksbok anno 1947

Vid senaste besöket i föräldrahemmet hittade jag min mammas skolköksbok från 1947. Här finns både menyförslag, recept och kostnadsberäkningar för en familj om fyra personer.

19 september 1947 lärde sig eleverna laga blomkålspuddig och till efterrätt vankades det kokta päron med chokladsås och vispgrädde. Alltihop för det facila priset av 3 kronor och 67 öre för fyra personer.

Mamma har med sin bästa skrivstil präntat ner allting med bläckpenna. Speciellt charmigt och helt förlåtligt för en skolflicka tycker jag att hennes felstavning av chockladsås är. Jag har tänkt att provlaga den här blomkålspuddingen här framöver för att testa 1947 års vardagsmat. Häftet är ganska tunt men är packat med middagsförslag, en del mer lockande än andra.

6 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Kul! Vilken skatt, jag vill ha blomkålspuddig och kokta päron med chokladsås... Kanske stavade man chocklad så... nytt på den tiden, chocolate.....

Anna sa...

Vilket fint häfte, lagade din mamma någonsin rätterna? Fick familjen några favoriter som levt kvar? I min sambos familj finns en rätt "Ägg á la Skanör" som finns kvar från svärmors skolkök. Stuvad potatis, hackat ägg, knaperstekt bacon och hackad persilja.

mimmimarie sa...

Hannele: Skatt är verkligen det rätta ordet.

Anna: Ägg á la Skanör låter riktigt läckert. Jo, mammas kålpudding, en riktig favorit finns i häftet och en fisk-i-ugn rätt som jag också känner igen.

Ingrid sa...

Vilket fint fynd! Inget är som gamla handskrivna receptsamlingar och extra intressant är ju att det här var "undervisningsmaterial" dessutom. Kålpudding hör till en av mina favoriträtter! Härligt med riktig husmanskost! /Ägg à la Skanör är jag nyfiken på -kanske Anna kan presentera receptet :-)

Ylva sa...

Vad kul det är med sådana där gamla böcker och så fint de skrev förr! Min farfar ägde en affär när pappa var liten och vi har sparat en del material som till exempel kvittoböcker och fina etiketter.

Anna sa...

Jo men, Ägg á la Skanör är en smårätt där man först stuvar potatis, sedan hackas hårdkokt ägg, knaperstekt bacon och persilja och lägges på i "ränder" över potatisen. Knäckebröd till och man har en god kvällsmat.