söndag 3 februari 2013

Helt såld på flash fiction

I senaste numret av Vi Läser fastnade jag direkt för artikeln om flash fiction och blev helt såld innan jag ens läst den klart. Jag har stött på detta fenomen tidigare men inte vetat vad det hette och att det var så stort.

Flash fiction är konsten att fatta sig kort, var gränsen går debatteras och de riktigt rättrogna säger 75 ord medan andra är mera liberala med upp till 1500 ord. Varje text eller historia ska kunna läsas på några minuter och det passar utmärkt i vår digitala värld där dels allting ska gå fort och det också är lätt att läsa på en liten skärm. För författaren gäller det att väga varje ord på guldvåg. Att utrymmet är så begränsat gör texten avskalad och allt lullull bortrationaliserat. Det är en stil som jag uppskattar.

Det är svårt att slå Ernest Hemingway klassiska flash fiction på bara sex ord som Vi Läser skriver om. Den lyder: "Till salu, babyskor, aldrig använda". Nyligen hölls en tävling där författare inbjöds att deltaga med en berättelse på inte mer än 6 ord. Margaret Atwood vann med orden "Longed for him. Got him. Shit". Detta och alla andra tävlingsbidrag finns på den här sidan.
http://www.wired.com/wired/archive/14.11/sixwords.html

Den som googlar på flash fiction får många träffar där det bara är att botanisera vidare och njuta.
http://www.writing-world.com/fiction/flash.shtml
http://www.flashfictiononline.com/
http://flashfictiononline.com/flashblog/