söndag 17 februari 2013

Jacob beslutar sig för att älska



Med Jacob beslutar sig för att älska belönades den rumänske författaren Catalin Dorian Florescu med Schweizer Buchpreis 2011.

Jacob Obertin föds och växer upp i byn Triebswetter i mellankrigstiden i den del av Rumänien där en minoritet av den tyskspråkiga befolkningen bor. Hans mor har gjort sin förmögenhet i USA, oklart hur. När hon behövde en man för att skaffa en arvinge kom Jakob senior förbi, en landsstrykare som snabbt skaffade sig en plats på familjen Obertins gård och gjorde vad som förväntades av honom. Jacob junior växer upp och blir ständigt påmind att han inte är den son som fadern förväntade sig och han kommer till korta på en mängd olika sätt. Junior förlorar t o m arvsrätten till sin fädernegård när fadern istället väljer en zigenarpojke med mer fysisk styrka och framåtanda att efterträda honom. Vi får följa Jacob genom svåra år och umbäranden när han förs bort för att skickas till ett ryskt gulagläger och vägen tillbaka till Triebswetter, besatt av tanken att ta tillbaka sitt rättmätiga arv.

1920- och 1930-talen är en brytningstid för Rumänien där monarkin får alltmer fascistiska inslag och landet blir ett byte för kommunisterna efter andra världskriget 1945. Då tar den verkliga förföljelsen av den tyska minoritetsbefolkningen fart.

Varvat med berättelsen om Jacobs liv får läsaren tillbakablickar från en historisk tid då delar av Elsass-Lothringen krigshärjats och en grupp människor beslutar sig för att lämna sin hembygd för att flytta till Banatet(Rumänien) och börja ett nytt liv där.

Det är en ganska dyster historia om ett liv i fattigdom och under en diktatur. Här bjuder inte livet på många glädjeämnen. Hopplösheten ligger som ett grått, vått täcke över livet att hur mycket man än kämpar kommer man ingen vart och det kan finnas en potentiell angivare i varje människa man möter.

Catalin Dorian Florescu är bosatt i Schweiz och skriver på tyska vilket säkert har spelat in i hans framgångar. Att skriva på ett minoritetsspråk som rumänska ska det mycket till för att slå sig fram i den litterära världen. Han har gett ut fem romaner och detta är den första som kommer ut på svenska. Mina tankar går även till Herta Müller som också skrivit om den tyska minoriteten i Rumänien i t ex novellsamlingen Flackland.

Detta är ett recensionsexemplar från förlaget 2244 som specialiserar sig på litteratur från området kring Svarta Havet. Deras utgivning är ett mycket välkommet tillskott.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Hertas böcker gillar jag, hon kan skriva om det svåra

mimmimarie sa...

Hannele: visst kan hon och det kan Florescu också.

bloggbohemen sa...

Verkar vara en intressant bok! Man borde ju läsa lite rumänskt inför Bokmässan men hittills har det bara blivit en. Får se om det blir nån mer!

mimmimarie sa...

Bloggbohemen: jo det är lite så jag tänker också, men Rumänien är ett fascinerande land med en intressant och många gånger tragisk historia som jag vill lära känna bättre.