lördag 16 februari 2013

Rättsröta värdigt en bananrepublik

Rättsröta
Urkundsförfalskning
Konspiration
Polisiära och juridiska misstag
Ledande frågor med planterade svar
Leds på vallningar på påstådda mordplatser
Nerdrogad
Läckage till utvalda journalister
Vittnesförhör försvinner
Vattentäta alibin bortses från
Det är inte nådiga ord som duggat i pressen i ett försök att beskriva hur Thomas Quick/Sture Bergwall skapades till det massmördande, pedofila, kannibaliska monster som han utges för att vara i pressen.

Hannes Råstam lyckas i sin bok Thomas Quick, Att skapa en seriemördare på ett ärligt försök att på ett balanserat sätt beskriva händelsekedjan bakom alla "erkännanden" och hur hela cirkusen rullade igång. Det skulle vara lätt att ge en svart-vit bild av det hela men Råstam lyckas nyansera och visa att det inte bara är skurkar och good-guys inblandade.
 
Det är tragiskt att författaren själv avled i cancer och inte fick se hela vidden av det han åstadkommit. I förra veckan beviljades Sture Bergwall resning i de sista målen han dömts för mord för och det är en seger för rättvisan, äntligen. Hannes Råstam låter i steg för steg överbevisa, förklara och dissekera samtliga förundersökningar och domar. Det är fascinerande och skrämmande läsning, bättre än vad någon konstruerad deckare någonsin kan vara. Det är sant, verkligen har verkligen överträffat fantasin och jag är djupt imponerad över Hannes Råstams outtröttliga sätt att jobba och det han har åstadkommit. Det är bara att hoppas att det finns flera duktiga journalister som jobbar i samma anda som han gjorde.

2 kommentarer:

Lena sa...

Läste denna under hösten. Den var så otroligt bra skriven!!

Ylva sa...

Jag läste en intervju med Råstam i tidningen Filter strax innan han dog. Mycket intressant!