tisdag 5 februari 2013

Svenska Dagbladets årsböcker 1938

Åren 1923—1964 gav Svenska Dagbladet ut Svenska Dagbladets årsbok. Fredrik Böök, professor i litteratur, författare och kritiker var kulturchef på tidningen och hade såklart stort inflytande över vilken litteratur som valdes ut för att i årsboken spegla det gångna året. Via min svärmor har jag kommit över 20 årgångar av årsböckerna och min tanke är att presentera vilka författare som valts ut att representera det gångna året.

Litteraturen: Nobelpriset går till den amerikanska författarinnan Pearl Buck. Bland utgivningen i Sveriges noteras bl a följande böcker:
Irja Browallius - Elida från gårdar
Harald Beijer - Dynamit
Gurli Hertzman-Ericson - Viktor Kant, chaufför
Gösta Carlberg - Vi vilja se Jesus
Stina Palmborg - Välsignade ungar
 
Vad sig i riket tilldragit: Till Sveriges första kvinnliga medicine professor utnämns Nanna Svartz.  Stor armefälttjänstövning med 24 500 man och 3000 hästar i trakterna mellan Växjö och Hässleholm. Utbrott av mul- och klövsjuka i Skåne.

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Bucks böcker har jag ju...

Ingrid sa...

Nu tändes igenkännandets lilla lampa. Stina Palmborgs bok finns någonstans bland mina hyllor och Pearl Buck är ju inte totalt bortglömd...En bok som har titeln "Vi vilja se Jesus" tror jag dock att jag säger "pass" till....

Mrs Calloway sa...

Pearl Buck fanns i mammas bokhylla så henne läste jag mycket tidigt. Kina, kinesiskt folkliv och kärlek - eller inte. jag var mycket fängslad