lördag 4 maj 2013

Piratenposten del II

Piratenposten är en härlig källa till en massa Piratenhistorier, idag handlar det om mörkläggningstiden under andra världskriget.

I början av 1945 gavs det order om mörkläggning i Kivik. Det var få Kiviksbor som skaffade mörkläggningsgardiner. Istället hängde man upp tidningar och skynken i fönstren som släppte ut ljus. Alltså ingen svårighet för fienderna att upptäcka Kivik från luften. Vad göra?
- Stäng av huvudströmbrytaren för Kivik föreslog Piraten, som var sekreterare i luftskyddsföreningen. Så skedde också och nog hade Kivik landets effektivaste mörkläggning.

I krigets slutskede var försvarsviljan inte länge så stark. När inga kivlingar (tydligen namn på ortsborna i Kivik) dök upp till luftskyddsmötena ändrade Piraten på ordalydelsen i kallelserna. "Bliv medlem i luftskyddsföreningen. Medlemmar skyddas i första hand". Det lär ha gjort susen och kivlingarna strömmade till mötena.

2 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

obekant för mej :)

mimmimarie sa...

Då har du en källa av glädje att upptäcka i Fritiof Nilsson Piraten. Bombi Bitt och jag, Bokhandlaren som slutade bada m fl, m fl.