fredag 3 maj 2013

Girl Power för 150 år sedan

Om du fötts som äldsta dotter till drottning Victoria av England och redan i vaggan fått titeln Princess Royal kan man säga att du hade en hyfsat privilegierad start i livet. Om du dessutom hade ett gott mått av intelligens och fick den bästa utbildning som tiden erbjöd en flicka ökade förväntningarna på dig och vad du skulle kunna åstadkomma. Drottning Victoria och hennes Albert arrangerade en förlovning för dottern, som också hette Victoria, redan som 14-åring. Hennes tillkommande var Fritz, arvtagaren till Preussens tron. Hennes ärelystna föräldrar skickade den blott 17-åriga Victoria till Berlin för att med sina föräldrars liberala värden och ideal modernisera och liberalisera Preussen. En omöjlig uppgift om den främsta politiska motståndaren är Otto von Bismarck som regerade med blod och järn. Victoria gav aldrig upp missionen hennes föräldrar satt henne till även om det misslyckades. När maken äntligen blev kejsare i det enade Tyskland var han dödssjuk och regerade blott i 99 dagar. Victoria fick aldrig chansen att påverka Tyskland och liberalisera det. Att spekulera kan vara riskfyllt men kul. Tankeleken att om Victoria och Fritz kommit makten tidigare kanske historien såg mycket annorlunda u och både första och andra världskriget kunnat undvikas.

Nyligen i Berlin hittade jag den här boken som koncentrerade sig på olika mindre kända sidor av Victoria där mycket hittills okänt material publicerades. Titeln på boken är: Auf den Spuren von Kronprinzessin Victoria. Kaiserin Friedrich (1840-1901).

2 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

den boken skulle jag vilja läsa :)

Ingrid sa...

Ja, den boken skriver jag upp. Jag har alltid tyckt synd om Victoria som hamnade i en ogästvänlig miljö- och så fick hon sin son att tampas med sedan på köpet....