onsdag 19 juni 2013

Little Bee

Jag har läst flera recensioner och blogginlägg om Chris Cleaves bok Little Bee och nog egentligen väntat mig mera av den. Upphaussad och uppskriven tycker jag dessvärre inte att den håller måttet.

Little Bee är tonårsflickan som ser sin familj dödas av makthungriga och skrupellösa oljebolag och i synnerhet sin syster som skändas och våldtas med Little Bee som vittne. Ett brittiskt par dras oförskyllt in i dramat men kan göra lite för att rädda systrarna. Sara och Andrew återvänder till sitt lugna liv i London föga anande att Little Bee något år senare skulle söka upp dem i England. Men detta är precis vad som händer. Little Bee tar sig till England och blir internerad i ett flyktingläger. När hon äntligen släpps fri söker hon upp Sara och Andrew vilket leder till att livet för alla tre ändras för alltid.

Författaren gör tappra försök att skapa opinionsbildning kring flyktingfrågan i allmänhet och Little Bees historia i synnerhet. Det är inte det att jag är hjärtlös eller övermättad av den här typen av historier utan jag tror snarare det bottnar i skillnaden mellan den svenska och engelska synen på flyktingar och behandling av dem.

2 kommentarer:

Maria sa...

Jag är inte så förtjust i böcker som är skrivna framför allt för att skapa opinion. Det spelar ingen roll om jag sympatiserar med författarens åsikter eller inte, jag tycker bara inte böckerna brukar bli så bra. Författaren är så inne på att få fram budskapet att intrig och personteckning t.ex. hamnar i skymundan.

mimmimarie sa...

Maria: det var bra sagt. Ungefär så känner jag oxo. Bra sammanfattning.