måndag 17 juni 2013

Tre skrivande jäntor - En resa i deras spår

Svärmor och jag tog en tur i Tre skrivande jäntors spår tillsammans med en busslast andra intresserade i söndags. Det var berättarfestivalen i Ljungby som anordnade resan och mycket lyckat var det. Jag har lärt mig massor om tre kvinnliga författare, alla födda på 1800-talet, som gick sin egen väg och gjorde skrivandet och berättandet till sin gren.

Försedda med festivalpass gav vi oss iväg.
Första stoppet var Kånna kyrka. Orbergs säteri där Emelie Flygare-Carlén bodde tillsammans med sin make, provinsialläkaren, i sex är numera nedbrunnen och vi fick nöja oss med att beskåda den gamla och vackra Kånna kyrka.  Här fick vi ta del av Emelies i många stycken sorgsna liv och hur upplevelserna ur hennes eget liv speglas i de verk hon skrivit.

När maken dog flyttade Emelie omgående tillbaka sitt älskade Strömstad. Hon trivdes aldrig i Småland och att familjen hade det knapert och fick sälja hela boet innan hon kunde flytta bidrog säkert inte till några positiva känslor för den här trakten av Småland.
Emelie Flygare-Carlén alias Margareta Lindén
Författarinna nummer två var den för mig okända Gertrud Almqvist. Det har visat sig vara svårt att kunna låna hem något av hennes verk från biblioteket. De finns i väldigt små upplagor och får bara läsas på plats på KB eller Lunds universitetsbibliotek. Jag har lyckats med fjärrlån och hoppas finna Gwendolins brott och andra sägner från fattighäradet på min biblioteksfilial på onsdag.
Anna Liljquist alias Gertrud Almqvist
Anna Liljequist gjorde ett fantastiskt porträtt av Gertrud Almqvist och vi njöt av hennes berättarkonst och skicklighet i att få med sin publik. Vid Annerstad kyrka stannade vi för fika och för att bese hennes grav. Gertrud växte upp i Annerstad och återvände hit flera gånger innan hon fann sin sista vila här. Graven är vanvårdad och stenens inskription med citat ur en av hennes böcker är numera oläslig. Man skulle kunna tycka att det borde finnas lokalt intresse för att vårda minnet av författaren.
Gertrud Almqvist grav vid Annerstad kyrka.

Den sista författarinnan med Ljungby-med-omnejd-anknytning var Ester Blenda Nordström. Henne var jag speciellt intresserad av att höra mera om efter att i våras ha läst En piga bland pigor som jag skrev om här.
Siw Svensson alias Ester Blenda Nordström
Första stoppet var huset vid Åbyfors utanför Lagan där Ester Blenda Nordström delvis växte upp. Vi fick höra om flera andra böcker av henne såsom Tok-Konrad, En rackarunge och Patron Ann-Marie. Det spekulerades i om Astrid Lindgren läst och inspirerats av de två sistnämnda eftersom den uppmärksamme läsaren känner igen att en del dyker upp i bl a  Madicken senare.
Ester Blenda Nordströms barndomshem
Sista anhalten var det renoverade stationshuset i Lagan. Här fortsatte berättelsen om Ester Blenda Nordström och för den hugade bokläsaren gavs det möjlighet att köpa 25-öres romaner från förra seklets början. Undertecknad kunde inte låta bli utan fastnade för två, men mer om detta en annan dag.
Loppis av 25-öresromaner. Priset har stigit lite på 100 år.

6 kommentarer:

Ingrid sa...

Vilken trevlig utflykt. En sådan kunde jag önska att man ordnade här i trakten också. Du har verkligen illusterat fint också! Väldigt roligt att läsa ditt inlägg!

Ylva sa...

Det låter som en fin resa! Särskilt Siw är en duktig berättare som även brukar gestalta Selma Lagerlöf.

Anna sa...

Så trevligt det låter! Jag ska verkligen se till att komma iväg på festivalen ett annat år!

mimmimarie sa...

Ingrid: det var trevligt. Jag ångrar att jag inte varit med på någon sådan resa tidigare.

Ylva: Ja Siw var resans behållning. Mycket duktig och medryckande.

Anna: Om du bestämmer dig för att komma måste du höra av dig så vi kan träffas.

Hanneles bokparadis sa...

sånt är kul

Mrs Calloway sa...

äntligen har även jag varit på Ljungby berättarfestival. tyvärr missade jag resan, men jag ska hålla ögonen öppna nästa år.