måndag 26 augusti 2013

Biografi om Birgit Th Sparre

På resan runt Åsunden som jag skrev om igår hittade jag en förtjusande liten biografi om Birgit Th Sparre som heter Flickan från ingenstans. Det är Agneta Tjäder, journalist, författare och guide på turer kring gårdarna vid sjön Åsunden. Hon har forskat i Birgit Sparres bakgrund och följt henne på hennes både lyckliga och äventyrsfyllda, men också törnbeströdda väg genom livet.

Titeln är fyndig ty Birgit adopterades som mycket liten av sina adliga föräldrar och hemligheten om hennes börd tog de med sig i graven. Vissa ledtrådar pekar på att hon kan vara av kunglig börd, men det ska nog tas med en nypa salt. Hursomhelst, Birgits barndom var ljus och lycklig där hon växte upp på Sjöreds gård vid sjön Åsunden. Sedan pappan gått bort började ett äventyrligt resande och jetsetliv för Birgit och modern. De stack till Teneriffa i början av 1920-talet, en resa som då tog ett par månader i anspråk. De gästade egyptiska prinsar, frotterade sig med Errol Flynn, Rudolf Valentino och Lawrence av Arabien och gjorde utflykter i öknen i mycket otidsenlig klädsel, sidendräkt och pumps! Med kärleken var det sämre beställt, två äktenskap slutade i skilsmässa och hon blev sol-och vårad så hon förlorade sitt hem.

Birgits liv var en fascinerande roman men det intressantaste är ändå att läsa om hur böcker i Gårdarna runt sjön-serien kom till, vilka som inspirerade henne och hur hon på slutet verkligen fick kämpa med sitt skapande.

Inga kommentarer: