tisdag 6 augusti 2013

Drogodling som underhållning

Det kan tyckas udda att välja marijuanaodling som ett tema i en underhållningsbok där det till på köpet figurerar en barnfamilj som odlare med koppling till den undre världen. Men temat fungerar och Christer Lundbergs debut som författare fungerar också. Jag är inte närmare bekant med författaren sedan tidigare, har aldrig lyssnat på hans radioprogram Christer t ex. Gräspojken är rolig, en uppväxtskildring som i mångt och mycket är en skröna.

När 12-årige Kalle mamma sticker till Indien för att hitta sig själv brakar inte familjelivet ihop, tvärtom. Kalle kommer närmare brorsan Björn och farsan. Han lyckas få marijuanafrön att gro mer eller mindre av misstag och detta engagerar allihop. Pappan säger upp sig från jobbet och blir "trädgårdsmästare" på heltid. Sommarstugan isoleras och blir deras växthus. Affärerna rullar igång och med goda kontakter är det bara att hiva in storkovan. Parallellt med gräsodlingen har Kalle vanliga tonårsproblem centrerade kring skolan, kompisar och hans begynnande intresse för tjejer med många pinsamma och roliga episoder.

Jag tror inte det är tänkt som ett sätt att propagera för att legalisera rökning av gräs genom att skriva en småputtrig bok om företeelsen. Den var rolig att lyssna till, uppläst av författaren själv.

1 kommentar: