torsdag 7 november 2013

Tysk Torsdag - Wilhelmine av Bareith och hennes memoarer

 
Tidigare här på bloggen under vignetten Tysk torsdag har jag skrivit om Fredrik den store och hans bröder, här. Pojkarna har flera systrar och den äldsta av dessa var Wilhelmina. Hon stod sin bror Fredrik mycket nära och var bland annat införstådd med att han ville fly från Preussen och fadern. Detta förtroende kom att stå Wilhelmina dyrt. Hon blev isolerad från omvärlden, svulten och misshandlad om man får tro henne själv och hennes memoarer. Olika bedömare har visserligen sagt att Wilhelmina straffades men att det aldrig gick så långt som hon själv skrev i memoarerna.

När hon väl undsluppit det preussiska hovet och Berlin genom giftermålet med markgreven av Bareith blommade Wilhelmina ut. Tillsammans med maken förskönade de sin hemstad Bayreuth och Wilhelmina var musikalisk, spelade luta, och verkade som kompositör. Paret grundade ett universitet och hade besök av Voltaire i sin lilla stat.

Utgåvan är som tur väl är tryckt på engelska, annars hade det varit svårt för mig att ta mig igenom de nära 400 sidorna av gammalmodigt språk. Vill man ta del av Wilhelminas memoarer finns de tillgängliga på nätet genom Projekt Gutenberg i Tyskland. Se här.
Tysk torsdag
 
Wilhelmina av Bareith, född Preussen.

 
 

5 kommentarer:

Bokmoster sa...

Ett lyckligt slut i alla fall för Wilhelmina, får man hoppas.

mimmimarie sa...

Ja Bokmoster, för en gångs skull.

Sanna sa...

Låter som en riktig utmaning! :)

mimmimarie sa...

Ja du Sanna, som tur väl var är den på engelska så det underlättade.

Ingrid sa...

Väldigt intressant att få veta lite om kvinnorna i familjen också!