måndag 4 juni 2012

Arkan Asaad - Stjärnlösa nätter

Arkan Asaad ger oss ett annat perspektiv på hederskulturen, nämligen det manliga perspektivet. Naturligtvis finns det också pojkar som drabbas och inte bara flickor även om de har fått all publicitet.

I Stjärnlösa nätter berättar Arkan Asaad ur ett delvis självbiografiskt perspektiv om en ung man, uppväxt i Sverige, som vid ett besök i det gamla hemlandet Irak tvingas till äktenskap med en kusin. Det är inget lätt beslut för bokens huvudperson att säga ja men efter en systematisk utfrysning och mobbning av hela sin släkt, med fadern som beslagtagit hans pass och ingen kunskap i arabiska är han fången i sin egen kultur och blir ett av dess offer genom äktenskapet. Detta är bara början på hans mardröm. Nu förväntas han ordna uppehållstillstånd i Sverige åt sin unga fru och samtidigt försörja henne och ge hennes familj presenter.

Arkan Asaad beskriver en kultur med för oss i Sverige ålderdomliga förtecken, där familjens heder är allt och där alla verkligen ska hedra och lyda sin fader. Familjen har starka band och ingen vill verkligen hamna utanför, individen styrs av hot, skam, skuld och våld och båda könen är offer.

Författaren har själv beskrivit att arbetet med att skriva boken har varit hans terapi och själva boken är hans drömfångare. Nu när historien är berättad vill han bara gå vidare med sitt liv. Jag vill säga tack till Bokblomma som också läst Stjärnlösa nätter och gjorde mig nyfiken på den.

Inga kommentarer: