fredag 1 juni 2012

Sophie Creutz och hennes tid, Adelsliv i 1700-talets Finland - Kirsi Vainio-Korhonen

Sophie Creutz och hennes tid av Kirsi Vainio-Korhonen är precis den tid av bok som jag verkligen njuter av att läsa. Ett pussel lagt av bitar som fogats samman till en kvinnas liv, en kvinna som levde för över 200 år sedan.

Sophie Creutz tillhörde en liten privilegierad del av Finlands befolkning, en adelsdam, och genom boken om hennes liv får vi följa hur världshändelser griper in och förändrar tillvaron för henne och hennes familj. Sophie lever 1752-1824 och den mesta delen tillbringar hon i sydöstra Finland, en provins nära Ryssland och hon får på nära håll uppleva två krig där hennes hemtrakter intas av ryssarna och till slut 1809 kommer hela Finland att tillhöra Ryssland. Sophies make Lars Glansenstierna tillhör dessutom Anjalamännen, en grupp adelsmän som gjorde uppror mot Gustav III och tvangs gå i landsflykt för detta. Familjen förlorade också sitt hem som kungen konfiskerade. Medan maken hukade sig utomlands visade Sophie prov på stark handlingskraft och köpte tillbaka deras gård.

Sophie födde tre barn men bara till det första barnets dop uppträdde faderns släkt. Kirsi Vainio-Korhonen drar slutsatsen att Lars inte var far till Sophies två yngre barn. Sant är att hon hade i alla fall ett nära vänskapsförhållande med en annan man, Göran Sprengtporten, men om det gick så långt som till att de var ett älskande par går näppeligen att veta idag.

Pusselbitarna till Sophies liv består av brev, dagboksanteckningar, utdrag ur kyrkböcker och författaren visar prov på stor kunskap om livet på den här tiden vilket gör varje ny sida till en liten upptäcktsresa in i en kvinnas liv, en kvinna som varit död i nästan 200 år. Det tycker jag är oerhört fascinerande.

Bloggen A room of my own har också skrivit om den här boken.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Undrar om det skrivs några böcker om oss idag om tvåhundra år? Mail, SMS etc är nog inet så bra material att gräva bland.
/Pia

mimmimarie sa...

Pia: Forskare får det nog svårare i framtiden. Våra liv idag är nog också värda att skriva om.