torsdag 31 maj 2012

Francoise Sagan - Ett moln på min himmel

Jag har precis läst Ett moln på min himmel eller Bonjour Tristesse som den är mest känd som. Francoise Sagans debutroman är en riktig kortis och därför kändes den lätt att ta till när jag inte kände för något annat en lat söndag. Tekoppen älskade den och Bokblomma dissade den, så vad tyckte egentligen jag? Jo, jag mesar och vet egentligen inte vad jag tycker, kanske någonstans emellan men mer åt det negativa hållet.

Cecile är 17 och tillbringar sommaren vid havet i med sin far. Han har med sig en älskarinna, Elsa, till att börja med men snart anländer Anne och det blir hon som tar hem spelet om faderns gunst. Cecilie gillar Anne fram till dess att hon ska gifta sig med fadern och då vänder hon totalt. Cecile intrigerar för att förstöra faderns och Annes lycka och när hon lyckas över förväntan ångrar hon sig. Hämnden är alltså inte ljuv men den unga Cecile kommer säkerligen att utvecklas till en riktig bitch när hon är så kapabel på intrigspel vid bara 17 år.

I min upplaga av boken finns ytterligare en kort roman som heter Något av ett leende, men det sparar jag till senare i sommar. Jag räknar nämligen den här boken till Lyrans klassikerutmaning.

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

i verkliga livet tycker jag illa om att inte unna föräldrar lite lycka...

Lyrans Noblesser sa...

Jag tyckte att den var ganska bra. Framför allt med tanke på hur ung hon var när hon skrev den.

Mrs Calloway sa...

jag läste den för länge sedan och vågar inte läsa om den. tror inte att den skulle hålla för det. grattis till att ha läst en sommarklassiker! jag har inte börjat på min "läxa" ännu.