tisdag 8 maj 2012

Bokhyllerunda - L

Långa Lappflickan av Åke Lundgren är den sorgliga berättelsen om Christina Catharina Larsdotter, även kallad Stor-Stina. Hon var född i Malå sameby 1819 och var hela 210 cm lång.

Boken är en roman byggd på sanna händelser men dialogen är såklart författarens eget verk. Stor-Stina övertalades av en impressario att åka land och rike runt och visa upp sig för pengar. Det var vanligt på 1800-talet att folk med alla slags fysiska attribut visades upp på marknader och cirkusar.

6 kommentarer:

Petra Rhodin sa...

Långa lappflickan finns hemma hos mina föräldrar och jag läste den en gång för länge sedan.

1800-talets kringresande sällskap som visade upp såväl människor och djur med egenartade och helst groteska drag är fortfarande populära inslag i litteraturen. Bara den allra senaste tiden har jag läst två romaner där de förekommer: Mare Kandres Bestiarium och Sema Kaygusuzs Böner som faller till marken.

Åke Lundgren sa...

För den som vill veta mer om Långa lappflickan vill jag bara berätta att det nu finns en jubileumsutgåva med titeln "Långa lappflickan - romanen och bakgrunden" (2011).
Den innehåller förutom romanen från 1981 en helt nyskriven och illustrerad biografi med en mängd nya rön om Christina Catharina Larsdotter och hennes liv.

mimmimarie sa...

Petra: Samhällets syn på dessa människor har verkligen förändrats.

Åke: Det var intressant att höra om att det är en ny bok på gång om Christina.

Anonym sa...

Det verkar vara en annorlunda bok och jag har inte läst något av Åke Lundgren så jag kanske ska prova den här. Tack för tips.

Hanneles bokparadis sa...

sett boken eller kanske finns den hemma...

Den luttrade bibliotekarien sa...

Jag kan rekommendera boken, läste den för flera år sedan och tyckte att den var väldigt intressant. Har sett att det kommit en ny utgåva (som vi naturligtvis köpt till biblioteket) och jag funderar på att åtminstone läsa extra materialet (jag läser i princip aldrig om böcker).