torsdag 3 maj 2012

Robert Löhr - Schackmaskinen

Jag har under den sista veckans trädgårdsarbete umgåtts med Schackmaskinen av Robert Löhr. Det är en roman baserad på en sann historia från 1700-talet.

Fakta: Adelsmannen Wolfgang van Kempelen uppvisar 1770 en maskin, Turken, som kan spela schack. Denna gör stor succé och turnerar runt i Europa. Turken spelar mot den österrikiska kejsarinnan och dessutom flera av tidens mest kända schackspelare. Van Kempelen säljer så småningom turken och denne fortsätter sitt turnerande tills den 1820, 50 år efter första framträdandet, avslöjas som en bluff. Det sitter nämligen en människa inuti som styr turken. Det är ingen maskin som spelar schack.

Fiktion: Wolfgang van Kempelen är i färd med att konstruera en schackspelande maskin. Under stort hemlighetsmakeri räddar han en dvärg, Tibor,  ur en fängelsehåla, en dvärg som är mästare på att spela schack. Denne göms inuti schackmaskinen och under slavliknande förhållanden tvingas dvärgen fara runt och spela schack. Allting ställs på sin spets när turken anklagas för mord på en vacker adelsdam. Då blir kampen om turkens hemlighet och de inblandades liv plötsligt blodigt allvar.
En samtida teckning av Turken

Långa stycken av boken går åt till att i detalj rekonstuera hur maskinen fungerade och det blir långtråkigt. I övrigt är romanen en klassisk äventyrsberättelse där bokens hjälte, Tibor, utsätts för flera mordförsök, ofta befinner sig i fara men ändå har tid och kraft över för att rädda en vacker kvinna. Detta är säkert en bok jag skulle uppskattat mycket mera om jag läst den i de lägre tonåren. Det är en stunds avkoppling utan att anstränga sig men knappast mera.

1 kommentar:

Den luttrade bibliotekarien sa...

Läste den för några år sedan och tyckte att den var riktigt bra. Lite lagom udda och otroligt nog byggd på verkligheten, vilket är lite svårt att tro när man läser den osannolika historien.
Den kanske lämpar sig bättre att läsa som pappersbok än att lyssna på.