måndag 14 maj 2012

Virginia Wolf - Mrs Dalloway

Jag har tidigare läst Orlando och Mot fyren av Virginia Wolf men jag tyckte ändå att Mrs Dalloway var en annorlunda bok jämfört med de första två.

Medan jag läser eller lyssnar på en bok för jag alltid anteckningar, lite stödord, sidhänvisningar etc för att senare kunna skriva ner mina högst personliga åsikter om boken. Dessvärre har lappen om Mrs Dalloway försvunnit och det är snudd på kaos i mitt litterära minne. Jag har förgäves sökt i snart en vecka och inser att skriver jag inte nu kommer jag att glömma än mer.
Hela boken utspelas i London en dag i juni något år på 1920-talet. Vissa litteraturkännare anser att Virginia Wolf sneglat mer än en gång på Odysseus som ju också handlar om en dag. Jag har själv inte läst Odysseus men kanske förhåller det sig så. Även om boken handlar från denna junidag då Mrs Dalloway planerar hålla en större fest för societeten, får läsaren hela tiden genom tillbakablickar följa inte bara Mrs Dalloways liv, utan också flera av hennes gäster. Första världskriget kastar fortfarande en lång skugga över livet för många av de inblandade.

Jag lyssnade på Mrs Dalloway i bilen till och från jobbet, möjligen hade det varit lite lättare att följa fladdret av karaktärer in och ut ur berättelsen om jag läst boken istället. När jag hoppade på Lyrans klassikerutmaning var hade jag reda läst ut Mrs Dalloway men tycker ändå att hon kan få följa med i utmaningen som en bonusbok. Fram till augusti hoppas jag också hinna med
Edith Wharton - House of Myth
Hjalmar Söderberg - Den allvarsamma leken
Antingen Somerset Maugham eller Francoise Sagan
För snart ett år sedan köpte jag ett par bokörhänge av Tekoppen med just Mrs Dalloway som motiv. Jag tyckte att det var lite skämmigt att jag inte hade läst just den bok jag stolt bar omkrig i öronen vid bokliga tillfällen, nu har jag i alla fall åtgärdat detta.


2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Häftiga örnhängen! Wollf är spännade, jag tänkte grotta mej mer.. Resan ut är fin.

Lena sa...

Det är så många böcker man tänkt läsa länge....men av någon konstig anledning blir det inte av. Bra att bli påmind!