lördag 19 maj 2012

Lärarnas läseförening

Den senaste boken jag fått på fjärrlån från biblioteket kommer ifrån Växjö stadsbibliotek och innehöll en liten överaskning. Från början var den inköpt till Lärarnas läseförening och försetts med nr 1627 i deras kartotek. Skrivit i sirlig text på baksidan av försättsbladet finns en lista över vilka som lånat boken. Den är uppsatt i strikt rangordning med rektorn först, följd av lektorer, adjunkter m fl för att avslutas med den som jag antar stod lägst i rang, assessorn.

Jag älskar verkligen att hitta den här typen av tidsdokument i en bok. Det levandegör boken på ett härligt sätt och min fantasi skenar iväg till vilka dessa herrar (för de allra flesta var nog herrar) var och vad de tyckte om Affären Kurilov av Irène Nemirovsky 1933.

4 kommentarer:

Anna sa...

Så spännande! Det påminner mig om de gamla biblitekskorten som skulle skrivas i och lappen i bak som skulle stämplas. I skolbiblioteket visste man ju kamraternas nummer och ibland lånade jag samma bok som någon skolkamrat som jag beundrade hade haft. Då kändes läsningen speciell.

mimmimarie sa...

Jag kommer ihåg att när jag var liten hade hela familjen samma lånekortsnummer, 728.

Ylva sa...

Vad kul! De skrev så vackert förr och jag blir också glad när jag hittar något sådant oväntat.

Ylva sa...

Till exempel är det kul att hitta böcker hos oss som är stämplade "lärjungeskolan". De börjar bli sällsynta.