söndag 19 januari 2014

Fallna kvinnor

Författaren Eva F Dahlgren kom 2002 ut med boken Farfar var rasbiolog. I forskningsarbetet inför den boken upptäckte hon fotoalbum med hundratals nakna fotograferad kvinnor, undermåliga kvinnor, från Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona. Då orkade hon inte ta till sig fotona och människoödena bakom, men nu är jobbet slutfört och har resulterat i boken Fallna kvinnor. När samhällets bottensats skulle lära sig veta hut.

Hundratalet kvinnor passerade Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona under 1920-30-talen. Deras brott? Lösdriveri, de saknade arbete och bostad och förtjänade sitt uppehälle på prostitution. Runt 90% av de intagna var smittade med gonorré eller syfilis, eller bägge. Detta var före penicillinet och kondomerna var inte lagliga förrän 1938, Återfallen var många då kvinnorna hade små möjligheter att få arbete efter vistelsen i Landskrona. Många kvinnor återkom till Landskrona, lite äldre och mycket bittrare.

Väl i Landskrona katalogiserades kvinnorna, de rangordnades och inordnades i olika typer av prostituerade såsom berglärkor, demimonder eller ligistflickor. De allra flesta ansågs vara "psykiskt höggradigt abnorma". Här kommer fotoalbumen med de nakna kvinnorna in i bilden.

Det låter som en tung och deprimerande bok och det är det naturligtvis, men skriven på ett konkret och medryckande sätt. Jag kan knappt lägga den ifrån mig och läser den på en dag. En riktig bladvändare och en kvinnohistoria som inte ligger så långt bak i tiden. Det är min mormors och farmors generation det handlar om.

Violen har också läst Fallna kvinnor.

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jo, den vill jag nog läsa.

Ylva sa...

Det låter intressant.
Jag har varit på Mentalvårdsmuseet i Säter där man får veta en massa skrämmande saker om hur de vårdade psykiskt sjuka förr och som du säger är det inte länge sedan. De delades till exempel in i första och andra gradens oren.

mimmimarie sa...

Hannele: den är bra, men ämnet är tungt.

Ylva: ja där i Säter har många olyckliga människor passerat.