lördag 4 januari 2014

Sophie von Knorring

Först ut i min kampanj att läsa och bättre lära känna våra svenska författarinnor från 1800-talet är Sophie von Knorring. Hon levde 1797-1848, kom från "fina" förhållanden och var gift friherrinna. 1834 debuterade hon anonymt med Cousinerna. Andra verk av hennes penna är bl a Vännerna, Axel, Qvinnorna och Illusionerna. Sophie dog en för tidig död 1848 efter att ha fått tuberkulos.

Sophies första roman Cousinerna gällde för att vara osedlig när den kom ut. Miljön var adlig men temat kvinnans erotik ställd mot mannens dubbelmoral och således av allmänt kvinnopolitiskt intresse. Hon tillerkänns att vara en av de första författarna i Sverige som skrev realistiska romaner.

Jag har läst Illusionerna som är en s k uppbygglig roman. När man väl kommer över det ibland lite för blommande och invecklade språket är det en bra och underhållande roman, om än för vår tid lite väl tårdrypande. Det handlar om landsortsflickan som kommer till Stockholm och för sin entré i societeten. Initialt tjusas hon av baler, vackra klänningar och uppvaktande kavaljerer men blir snart bränd på konfekten. Hon lär sig se igenom den ytliga fasaden och genomskådar att det mesta handlar om pengar. Kusinen hon är förälskad gifter sig istället med en rik arvtagerska och vår hjältinna återvänder till landet.

Litteraturbanken finns flera av Sophie von Knorrings böcker att ladda hem till sin e-bokläsare.

2 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Illusionerna tror jag att jag har oläst i min bokhylla, kul att du läser klassiska kvinnor.

Ingrid sa...

En verkligt spännande utmaning, Mimmimarie. Jag följer med stort intresse.