torsdag 16 januari 2014

Tysk torsdag - Wilhelmina Luise

Wilhelmina Luise (1799-1882) var syster till Alexander Carl, som jag skrev om här. Den psykiatriska sjukdom som han led av, drabbade också systern så småningom, fast senare i livet. Wilhelmina Luise hann först gifta sig med en ganska obetydlig prins av Preussen, Friedrich Wilhelm Ludwig. Det heter att det var en kärleksäktenskap och de fick två barn tillsammans.

Båda var kulturellt intresserade och tog livlig del i sällskapslivet i Berlin. Wilhelmine Luise ritade och målade gärna. Friedrich Wilhelm Ludwig var Preussens representant i Rhenländerna. Familjen disponerade ett residens i Düsseldorf, var Wilhelmine Luise fått en gata uppkallad efter sig, och en Rhenborg med hänförande utsikt över den romantiska floden.

På 1840-talet insjuknade i Wilhelmine Luise i "Nervenleiden", som hon ärvt av sin mor. Hon flyttade till ett eget hus där hon levde de sista 40 åren av sitt liv fram till sin död 1882.

Tysk torsdag

4 kommentarer:

Ingrid sa...

Ännu ett tragiskt öde. Undrar om Luises teckningar/målningar finns att se någonstans? Konstaterar att hon fick ett långt liv trots sjukdom.

Sanna sa...

"Nervenleiden" - det är ett bekvämt begrepp öppet för tolkningar! Kan ha varit allt från verklig psykisk sjukdom till kvinnans enda möjlighet att komma ifrån ett olyckligt äktenskap. Intressant inlägg!

Bokmoster sa...

Har liknande funderingar om "Nervenleiden", även att det gick i arv från mamman?

mimmimarie sa...

Ingrid: några av hennes verk finns avbildade i boken. Jag är ingen konstkritiker men de ser ut att vara ganska typiska för tiden.

Sanna och Bokmoster: Det är såklart svårt att så här långt efteråt rekonstruera vad som egentligen felades henne.