torsdag 30 januari 2014

Han är tillbaka

Adolf Hitler vaknar upp på övergiven gård i Berlin, nära där bunkern låg. Det sista han kommer ihåg var att han satt på en soffa med Eva Braun. Nu har kanonerna tystnat och blir förvånad över att staden inte ligger i ruiner. Så börjar Timur Vermes bok Han är tillbaka.

Hitler lyckas ta sig till en tidningskiosk och kikar på datumet. Det är 2011! Tidningsägaren tar hand om honom och tar honom för en komiker, en sentida Parnevik som klätt ut sig till Hitler. De blir vänner och Hitler får bo i hans kiosk. Ganska snart blir han "upptäckt" av ett gäng från ett TV-bolag. De inser nyhetsvärdet och komiken i denne falske Hitler och Adolf får ett stående inslag i det sena underhållningsprogrammet är programledaren på känt maner sitter bakom ett skrivbord och intervjuar sina offer. Hitler blir en succé och får snart sin egen show och så rullar det på.

Hitler siktar på att vinna nästa val och ta över makten medan alla andra tror att han driver sin sketch till det allra yttersta. Internet och Youtube visar sig vara effektiva instrument att sprida Hitlers gospel. Han blir kult och souvenirtillverkarna vädrar morgonluft med t-shirts och muggar.

Det blir lite långrandigt att läsa alla de långa monologerna om Hitlers tankar och funderingar kring politik och företeelser i samhället. En god kunskap om Tyskland krävs för att ta till sig allt. Det är ett intressant tankeexperiment att Hitler plötsligt skulle dyka upp 65 år efter sin död och de komiska poängen är många när man jämför samhället av idag med igår. Inte minst att Hitler visar sig tillhöra de papperslösas skara.

Omslaget är genialiskt. Med bara en siluett och titeln som mustaschen är Hitler omedelbart igenkänd. Det är både en rolig och obehaglig bok som Timur Vermes har skrivit, men ändå viktig. Jag tolkar boken så att det finns likheter i vår nutid med hur det var på 1930-talet. Klimatet är även nu moget för att välkomna ett parti med radikala åsikter som går emot etablissemanget. Politikerföraktet är starkt och någon med "fräscha" idéer och karisma har potential att svepa med sig folket.

Bokmoster skrev om boken förra veckan.

Idag på temat tysk torsdag skriver följande:
Ingrid om översättare.
Bokmoster om Djurens rätt
Sanna om Bergtagen av Thomas Mann


Tysk torsdag

3 kommentarer:

Bokmoster sa...

Kul att läsa om dina intryck! Visst är det skrämmande att tänka sig att en modern Hitler, jag såg nyligen en dokumentär om Putin och fick rysningar .... Jag tycker Vermes lyckas bra med att skildra vår tid ur ett 30-talsperspektiv, gillade hans bok!

Sanna sa...

Jag var intresserad redan innan men nu blev det verkligen dags att skriva upp denna titel på läslistan! Tack för tipset.

Ingrid sa...

Jag är helt säker på att "mitt" bibliotek köper in den här boken- jag förstår att jag nog måste låna hem så småningom. Människorna är sig ganska lika i alla tider, tror jag men i vår tid har vi ju tillgång till elektronik och snabba kommunikationer... ganska otäckt att tänka på.