tisdag 28 januari 2014

Sagobygden - Blodberget


Vi har fördelen att bo i Sagobygden. Hit räknas Alvesta, Ljungby och Älmhults kommuner. Här i sydvästra Småland har man gått samman för att bevara den muntliga berättartraditionen. Här levde märkliga sagoberättare, betydelsefulla sagosamlare och här finns otaliga sägenomspunna platser. Det är dessa 40 platser jag tänker presentera här på bloggen, en varje vecka. Småland är ett magiskt landskap som gömmer otaliga spännande och roliga berättelser och utflyktsmål. Centrum för själva Sagobygden ligger i Ljungby med dess Sagomuseum och årliga berättarfestival.

Blodberget

Vid en vik i sjön Åsnen tvättade Blända och hennes kvinnor av sig blodet efter striderna med danskarna. Viken kallas för Blodviken och berget för Blodberget. En annan förklaring till namnet är att det fordom firades fruktbarhetsfester här och att folk blotade till de gamla gudarna.
 

3 kommentarer:

story sa...

Rolig och intressant läsning :)

Vicky sa...

Blir det någon berättarfestival för dig i år då? Jag har tittat i kalendern och tror inte jag kan pricka in att vara hemma tyvärr...

mimmimarie sa...

Vicky: jag hoppas kunna delta i någon programpunkt och att vi kan ses när du kommer till Sverige. Något kulturellt kan vi säkert hitta på.