torsdag 9 januari 2014

Tysk torsdag - Jag var Gestapos agent

Erik Grönberg, pseudonym för Björn Smeds, har skrivit Jag var Gestapos agent som kom ut 1944. Berättelsen bygger på en självupplevd tid som en av Gestapos agenter i Finland under andra världskriget. Det är en ung man med dragning åt nazismen (eller snarare han var för allt som var emot kommunismen) som dras in i en spännande värld med äventyr värdiga en välskriven pojkbok. Det är hemliga agenter, kodspråk, hemliga mötesplatser, värvning av agenter och mycket smygande och hysch hysch. Dessvärre stannade det inte vid ett pojkboksäventyr. När agenten väl är djupt insyltad i Gestapo växer övertygelsen om att metoderna, målen är medlen är fel. Hans tro på tyskarna och nazismen rämnar. Hans väg ut ur organisationen blir inte lätt och kräver mycken planering.

Språket är rakt upp och ner, inga större person- eller miljöbeskrivningar utan mer som om det är en militärisk rapport han skrivit. Det drar ner helhetsbetyget. Det som är mest intressant är att få insyn i hur Gestapo arbetade i Finland, och också lite grand om hur de organiserade sig i Sverige under andra världskriget.

3 kommentarer:

Bokmoster sa...

Under min uppväxt under kalla kriget var hemliga agenter fascinerande och lite av intresset sitter väl kvar än, med både böcker, filmer och tv-serier. Bra boktips för mig alltså :)

Sanna sa...

Låter mycket intressant!

Ylva sa...

Har du läst "Om inte nu så när" av Annika Thor? Jag tror att du skulle gilla den.

http://ylvarosen.blogspot.se/search?q=thor+om+nu+s%C3%A5+n%C3%A4r