lördag 31 mars 2012

Bokhyllerunda - D

Tänk dig att födas som en dansk, ganska fattiga prinsessa utan några större förhoppningar i livet än att hoppas på ett fördelaktigt äktenskap när äldste sonen till ryske tsaren plötsligt visar intresse för dig. Kanske den största frukten i hela Europas kungliga fruktkorg, en högvinst. Dagmar förlovar sig med Nicky och bröllopsförberedelserna tar vid. Då dör den unge fästmannen och hans lillebror Alexander får ta vid som kronprins. Alexander behöver också en fästmö och vem är bättre lämpad än Dagmar? Hon tvingas flytta sina känslor från en bror till en annan.
Hur gick det då? Jo, Dagmar flyttade till Ryssland och gjorde det bästa av situationen. Hon badade i lyx, i juveler, kläder, fester, palats och resor men det hela tog en ände med förskräckelse i och med ryska revolutionen. Dagmar tvingas fly efter att hennes bägge söner och därmed hela tsarfamiljen avrättats av bolsjevikerna. Hon tar sin tillflykt till Danmark där hon dör några år senare. Cirkeln är sluten.

E.E.P. Tisdall har skrivit boken Dagmar, Prinsesse af Danmark. Kejserinde af Rusland.

7 kommentarer:

♥ Hannele på Hisingen sa...

vilken spännande historia

Hanneles bokparadis sa...

gäller att hitta den rätte

Ingrid sa...

Just den boken har även jag i mina hyllor. Dagmars liv var klart "annorlunda" men också förfärligt sorgligt.

Lo sa...

Gillar historiska romaner, låter som en gripande berättelse!
Lo

mimmimarie sa...

Lo: det är ingen roman utan en biografi baserad på historiska. Det är mitt lättsinniga sätt att skriva ett kortfattat sammandrag som gör att det kan uppfattas på annat sätt.

Josefin sa...

Tänk - henne har jag aldrig hör talas om! Det är mest den där Anastasia som är känd, när det kommer till tsarfamiljen.

mimmimarie sa...

Josefin: Dagmar var Anastasias farmor.