måndag 12 mars 2012

Linda Olsson - Det goda inom dig

Det tog mig ett tag att komma fram till Linda Olssons tredje bok Det goda inom dig och det var helt oavsiktligt. Jag har tidigare läst och tyckt mycket om Nu vill jag sjunga dig milda sånger och Sonat till Miriam (som jag skrev om här).

I den senaste boken är Marion huvudpersonen. Hon är läkare i 60-års åldern och bosatt på Nya Zealand som i mångt och mycket dragit sig tillbaka från samhället och människorna. En dag möter hon en ung pojke Ika på stranden och detta möte blir början till att Marion får ett nytt fokus  i livet och inför läsaren rullas hennes liv upp bit för bit. Förutom nutid får vi följa Marion, som från början hette Marianne, genom en traumatisk barndom i Sverige där hon skiljs från sin älskade lillebror. Vi får några korta snuttar från en period i hennes liv då hon bodde i London i ett intentsägande äktenskap och vi för följa med när hon först kommer till Nya Zealand och det livsomstörtande möte här med en fotograf.

Vid första anblicken kan de olika tiderna synas spretiga men ju längre jag läser desto bättre tycker jag de hålls samman och vävs in i varandra. Det är mycket allvar, dramatik och ensamhet i boken men till slut upplever Marion en försoning med sig själv, sitt traumatiska förgångna och får återigen hopp om livet och framtiden. Det är en bok som jag mådde bra av att läsa.

Linda Olsson har en egen hemsida där man kan läsa mera om henne och hennes författarskap

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

denna bok har jag ännu framför

Josefin sa...

"Sonat till Miriam" köpte jag på second hand förra helgen! Har hittills bara läst "nu vill jag sjunga dig milda sånger" men gillade den massor. Kul att den här också var bra!

Anna sa...

Det här var sommarens riktigt godbit. Jag gillade den vemodiga tonen som inte blev sentimental - väl värd en stund i soffan!