tisdag 8 februari 2011

Serenad till Miriam - Linda Olsson

Jag läste Linda Olssons första bok "Jag ska sjunga dig milda sånger" för något år sedan och blev väldigt förtjust i den. "Serenad till Miriam" håller tyvärr inte samma höga klass och jag blev lite besviken. Trots att jag tilltalas mycket av huvudpersonen musikern Adam Ankers sökande efter sina rötter som bl a tar honom till en av mina favoritstäder Krakow.
Det är en fascinerande och väl vävd historia där pusselbit läggs till pusselbit i hans egen födelse mitt under brinnande krig i Polen.
Parallellt sörjer Adam Anker sin dotter som dött i en olyckshändelse och hans tankar är ständigt hos henne. Titeln anspelar på ett stycke som han komponerar till hennes ära och minne.
Miriams mamma bor ensam på en skärgårdsö i Sverige och dit kommer Adam på sin sista etapp för att berätta om dotterns död och finna svar på en mängd frågor från deras gemensamma förlutna. Slutet blev lite snopet och abrupt för min del och lämnade fler frågor obesvarade än vad man fick veta svaret på.
Jag lyssnade på boken och det var ett plus. Mellan de flesta kapitel spelades vacker och stämningsfull musik som väl stämde in på bokens tema. Detta går man miste om när man läser själv.

1 kommentar:

Joanna sa...

Jag kan tänka mig att den var härlig som ljudbok! Jag tyckte om Sonat till Miriam mycket och jag tror att det var för att berättelsen vindlade sig fram mellan nutid och dåtid.