måndag 21 februari 2011

Litterär mat - Currywurst

En liten hobby, eller snarare egenhet, som jag har är att då och då vilja äta vad hjältarna och hjältinnorna i mina böcker äter. Denna gång – Currywursten. Efter en del surfande på nätet hade jag hittat ett par recept som låg till grund för kvällens maträtt
På Wikipedia kan man läsa följande

Berliner Currywurst utmärker sig genom att ha två grundläggande varianter: med eller utan tarm ("mit und ohne darm"). De tillagas genom att stekas och sedan skärs de i bitar. Sedan läggs ketchupsås och rikligt med currypulver över korven. Det finns även varianter med cayennepeppar som man får på begäran. Vidare kan man få Worcestershiresås eller en blandning av lök och chili.”

Tyska goda vänner till oss hävdar att currywursten ska avnjutas med bröd och absolut inte med fyrkantiga potatis (pommes). Till denna anrättning ska man om man vill vara historiskt korrekt dricka varm kakao ur glasflaskor och inget annat. Mina goda vänner hävdar att currywursten är mer än en måltid, det är en livsstil.
I Berlin som gör anspråk på att vara currywurstens hemort och där rätten föddes, tvärtemot vad vi som läst Uwe Timm lärt oss, finns t o m ett currywurstmuseum. Kika här om ni är nyfikna. Hur det än förhåller sig med ursprunget har det satts upp minnesplaketter över den första currywursten i både Berlin och Hamburg. Läs mera om en äkta tysk currywurstlåda här.

Nå, vad får currywursten för betyg nu då? Det var ju såklart inte samma sak som att stå vid en tysk korvalåda och slafsa i sig maten, men ändå, helt ok, trots att tomatsås/ketchup inte tillhör mina favoritsmaker, men curryfierad tomatsås var faktiskt helt ok.

Är det någon som har tips på fler kända litterära maträtter jag kan ge mig i kast med?

6 kommentarer:

♥ Hannele på Hisingen sa...

som tur är får man äta som man vill :)

http://hannelesbibliotek.blogspot.com/

Ingrid sa...

Currywurst är nog ingenting för mig... men intressant att läsa om dina litterära måltider. Jag ska hålla ögonen öppna för mat i böckernas värld...

Böcker, böcker, böcker sa...

Hahaha hur kul som helst.

Läst, sett & hört sa...

Mat och mat. Jag har i alla fall bakat Madeleinekakor och doppat dem i lindblomsté.
Och så har jag gjort Runebergsbakelser som Fredrika R. gjorde till nationalskaldens födelsedag 5 februari.
Och jag funderar på att göra vintersalladen som det talas om på sid. 241 i pocket utgåvan av Utrensning av Sofi Oksanen.

Den Ofrivilliga Bloggaren sa...

Finns en kokbok med recept från alla Astrid Lindgrens böcker. Jättefin bok! "Järnspisar, hackekorv och tabberas"

mimmimarie sa...

När du nämner boken med recept från Astrid Lindgren så ringer det faktiskt en klocka i bakhuvudet.